Fedettpályás atlétikai vb - Gyulai: Már itt volt az ideje az aranyéremnek

2018. március 5. 12:30 | behir.hu

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke szerint szakmán belül már vártak egy ideje arra, hogy megszülessen a sportág első magyar világbajnoki címe, melyhez kellett egy olyan kiváló személyiségű sportoló, mint Márton Anita, aki pénteken a birminghami fedettpályás vb-n súlylökésben új országos csúccsal lett első.

"Szokták mondani, hogy minden sorozat megszakad egyszer, a rossz is, és a magyar atlétikának eddig valóban nem volt világbajnoka szabadtéren és fedettpályán sem" - emlékeztetett rá hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán a sportvezető, hozzátéve, hogy már éppen itt volt az ideje a magyar sikernek.

Az olimpiai bronzérmes, szabadtéren vb-második 29 éves súlylökőt Gyulai hosszan méltatta. Kiemelte, hogy a harmadikra elért 19,48 méteres dobása után hatodikra már győztesként lépett dobókörbe, és nem csupán a klasszisát, hanem emberi nagyságát is bizonyítja, hogy tét nélkül is javítani tudott: 19,62 métert ért el. A MASZ első embere szerint ugyanakkor még mindig maradt előrelépési lehetősége az utóbbi években minden világversenyről érmet szállító nehézatlétának, akiben benne van a 20 méteres eredmény elérése is, amit akár már most Birminghamben is megdobhatott volna.

A békéscsabai színekben versenyző Márton Anita 15 éve dolgozik együtt Eperjesi László edzővel, akinek munkája nagyon fontos a szövetség számára. Az interjúban elhangzott: a MASZ-ban már a vb-arany előtt határoztak arról, hogy hamarosan létrehoznak egy dobóközpontot a dél-magyarországi régióban, és azt Eperjesi vezeti majd. Gyulai reményei szerint Márton Anita hosszú távon segíti a műhely munkáját nem csupán versenyzőként, hanem visszavonulását követően edzőként. 

Az elnök úgy véli: az ötfős birminghami magyar csapatból mindenki hozta magát, még akkor is, ha a 110 gáton vb-harmadik Baji Balázsnak nem sikerült döntőbe jutnia 60 gáton. Ennek szerinte többek között az volt az oka, hogy Magyarországon még nem a legjobbak a feltételek a megfelelő felkészüléshez a fedettpályás szezonra, ráadásul Bajinak jobban fekszik a 110 gát.

Gyulai azt is megemlítette, hogy a többpróbázó Krizsán Xénia hatodik helye kiváló, de kis szerencsével, picit jobb súlylökéssel és távolugrással akár érmet is szerezhetett volna.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Sport

Újra előnyben a BRSE a bajnoki negyeddöntőben – galériával

A Swietelsky-Békéscsaba 3–0-ra nyert az UTE ellen a női röplabda Extraliga negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén, vasárnap este. Tóth Gábor együttese így ismét vezet az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban. A találkozót Boskó Ágnes, a vendégek feladójának súlyos sérülése árnyékolta be.
2024. február 25. 20:06
FEL