Márton Anita: A kislányom is a helyszínen szurkol majd nekem

2023. augusztus 23. 13:15 | Kovács Dávid

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club olimpiai bronzérmes súlylökője talán utolsó világversenyén lép dobókörbe a budapesti atlétikai világbajnokságon. Márton Anita bízik abban, hogy a hazai szurkolók, barátok, rokonok, kislánya szemei előtt sikerül bejutnia a döntőbe, ahol egy edzőjével, Eperjesi Lászlóval kötött fogadásnak köszönhetően, egy bravúros eredmény esetén „kiharcolhat” magának még egy év felkészülést a párizsi olimpiáig.

 

– Hogyan sikerült az utolsó, vasárnap véget ért nyíregyházi edzőtábor? Mi a szombati verseny előtti program?

– Jól sikerült ez a nyíregyházi edzőtábor. A hét első napjait Szegeden töltöm, csütörtökön költözök be a budapesti csapatszállásra Budapesten. Már nagyon várjuk, most már tényleg itt vagyunk a finisben.


– Hogyan hasonlítanád össze az idei évet, felkészülést a tavalyival, akár a sebességet, akár a robbanékonyságot, akár a technikai kivitelezést tekintve?

– Úgy gondolom, hogy talán egy picit jobb felkészülést tudhatok a hátam mögött, mint a tavalyi évben. Viszont elég hullámzó volt azért az idei évem. Voltak jobb versenyeim, voltak azonban olyanok is, amelyek gyengébbek sikerültek. De összeségében azért eredményben a tavalyi évhez képest sikerült előre lépnem.

 

Az olimpiai bronzérmes versenyző júniusban Békéscsabán is versenyzett (Fotók: Papp Ádám/behir.hu)

Az olimpiai bronzérmes versenyző júniusban Békéscsabán is versenyzett (Fotók: Papp Ádám/behir.hu)

 


– Hogyan értékelnéd ezt az évet? Hogyan építettétek fel versenyek szempontjából ezt az évet?

– Az idei évnek két fő versenye volt. Az egyik a fedettpályás Európa-bajnokság, a másik pedig a budapesti világbajnokság. Úgy gondolom, hogy egész jól sikerült a fedettpályás szezon. Picin múlt akár egy érmes, vagy egy éremhez közeli helyezés. 10-15 centi kellett volna csak, ami nem egy nagy távolság súlylökésben. Nagyon szoros verseny volt az is. Utána elkezdtünk egy új alapozást, külföldi edzőtáborral, de azért többnyire itthon, Nyíregyházán készültünk. Volt több nemzetközi versenyem is, ami nagyon jó volt, hiszen rendre jó mezőnyben versenyezhettem. Az egyik ilyen fontos versenyünk az országos bajnokság volt, ahol már az új Nemzeti Atlétikai Központban tudtunk versenyezni, kipróbálni a köröket, megnézni, hogy milyenek a feltételek.


– Milyenek voltak ezek az első tapasztalatok? Milyen előnyt jelenthet a selejtezőben az, hogy volt már egy versenyed ezen a pályán?

– Főleg azt, hogy ismerős lesz a kör. Egy picit be tudtuk magunkat tájolni a stadionban. Tudjuk azt, hogy mi merre van, mit hol kell keresni. Ez azért nagyban megkönnyíti majd a selejtezőn való mozgást, felkészülést. Tudjuk, hogy mire mennyi időt kell szánni. Ezek apró nüanszoknak tűnnek, de azért szerintem van jelentőségük.

 

Márton Anita az ob-n nem talált legyőzőre (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

Márton Anita az ob-n nem talált legyőzőre (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

 


– Korábban bejelentetted, hogy ez az utolsó éved, és ez a vb az utolsó világversenyed. De hogyan jött mégis szóba ez a fogadás az edződdel, Eperjesi Lászlóval, mely szerint amennyiben dobogóra állhatsz, akkor folytatod a pályafutásod a párizsi olimpiáig.

– Mi mindig szeretünk ilyen vicces fogadásokat kötni, így a hétköznapokban, vagy egy-egy edzésen is megtörtént korábban. Ezt rendszeresítettük, például egy bizonyos eredmény elérésénél valaki hoz egy tábla csokit, vagy az fizeti a következő fagyit, így hasonlóan jött ez is. Miután a kislányom megszületett, akkor még az volt tervben, hogy csak a tokiói olimpiára készülök fel. A koronavírusos időszak előtt már fontolgattam, ha megrendezik 2020-ban az olimpiát, akkor utána valószínűleg befejeztem volna a pályafutásomat. De jött a budapesti világbajnokság és sokáig fűzték a fejemet, hogy folytassam, és készüljek fel a vb-re. Most gyakorlatilag hasonló a helyzet a jövő évi olimpiával kapcsolatban is! Ha az idei eredményeimet stabilan tudom hozni még jövőre is, akkor biztos induló lehetek az olimpián. Most is 19. helyen voltam a világranglistán, az olimpián pedig 34 versenyző léphet dobókörbe, így valószínűleg stabil helyen állnék. Most viszont már azt érzem, hogy a testem jelzéseit is figyelembe kell venni. Nehezebben regenerálódok, egyre többször előfordulnak apróbb sérülések. Ezért is gondoltam úgy, hogy egy itthoni világbajnokság szép lezárása lehet a karrieremnek.


– Milyen lesz ez a mezőny? Hogyan látod az esélyeket előzetesen? Mi az, amit reálisan elvársz magadtól? 

– Rendkívül erős mezőny van az idei évben is. Ezt mutatja az is, hogy 19 méter 10 centire tették a kvalifikációs szintet. Viszonyításképpen mondjuk öt évvel ezelőtt 18,50–18,60 körül volt ez a távolság. Átlagban elég sokat emelkedtek a női súlylökés eredményei is. Úgy gondolom, ha magamhoz képest tudnék egy jót lökni, ami most jelenleg azt jelenti, hogy egy idei legjobbat, ami 18,50, vagy efölötti eredmény, azzal a döntőbe be lehetne kerülni és az már egy nagyon szép teljesítmény lenne.

A vb előtti csapatgyűlésen minden sportoló aláírta a közös magyar zászlót (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

A vb előtti csapatgyűlésen minden sportoló aláírta a közös magyar zászlót (Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

 


– Hogyan várod a budapesti versenyt? Hazai szurkolók, barátok, családtagok előtt versenyezhetsz, milyen támogatást jelent ez majd neked?

– Nagyon várom már. Biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz magyar közönség előtt versenyezni. Korábban egy-egy Gyulai Memorialon ezt kicsiben már megtapasztalhattuk. De amikor egy ekkora stadion teltházas lesz, márpedig 26-án az lesz, az azért egy teljesen más élmény. Természetesen kint lesz az egész család, a kislányom is, barátok, rokonok, hogy sikerüljön a döntőbe jutás. Rengetegen írták az elmúlt hetekben, hogy kint lesznek és szurkolnak majd nekem.

 

A női súlylökés selejtezőjét szombaton délelőtt 10.25-től rendezik, amennyiben Márton Anita bejut a fináléba, akkor este 20.15-től a léphet dobókörbe a döntőben!

 

További programok »

FEL