Márciusban indul a biohulladék gyűjtése a békéscsabai társasházakban

2024. február 14. 11:16 | Vincze Attila

Néhány héten belül a vármegye több településén megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése, köztük a békéscsabai társasházakban is.

Egy uniós irányelv alapján ugyanis a keletkezett hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani. A biohulladék külön gyűjtésével – amellett, hogy csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége – a bomláskor felszabaduló gázokból villamos áramot állítanak elő.

Mint ismert, az európai uniós előírásoknak való országos megfelelés érdekében, januártól megkezdődött a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békés, Békéscsaba és Gyula lakóközösségei számára teszi elérhetővé a szolgáltatást a helyi partner, a TAPPE Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

A vállalkozás cégvezetője elmondta: egyelőre csak a társasházakban élők számára biztosítják az ingyenes házhoz menő biohulladék gyűjtését. Holopné dr. Sztrein Beáta emlékeztetett arra, hogy a nagyméretű, 120 literes, gumiperemmel ellátott, zárható gyűjtőedényeket a MOHU Zrt. ingyenesen biztosítja a társasházaknak, valamint a háztartások egyenként egy-egy 5 literes űrtartalmú edényt kapnak majd. Kiemelte, hogy az edények kiosztását februárban kezdi el a cég a társasházak képviselői számára, akik majd a kisebb edényeket átadják a lakók részére. Azok, akik a meghirdetett időpontokban nem tudják átvenni az edényeket, a későbbiek folyamán, az ügyfélszolgálatokon is megtehetik majd.

– A biohulladék gyűjtése várhatóan márciusban indul. A pontos járattervet azok a társasházi lakások, amelyek érintettek ebben a szolgáltatásban, hamarosan megkapják. Terveink szerint a vegyes kommunális hulladék gyűjtésekor szállítjuk el a biohulladékot is – húzta alá.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

Nagy Ferenc alpolgármester hangsúlyozta: az, hogy a biohulladék gyűjtése hamarosan elindul a városban, mindenképpen kedvező a lakosság számára, főképp hosszútávon nézve. Kiemelte, hogy a konyhai hulladék eddig javarészt a szemétlerakókra került, az új rendszerrel viszont ez jelentősen megváltozik.

– A fiatalabb generáció feltehetően hamarabb, de előbb-utóbb mindenki hozzá fog szokni ahhoz, hogy más, szelektíven gyűjthető hulladékokhoz hasonlóan a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot is külön kell majd gyűjteni. Ráadásul ez úgy hasznosul, hogy a megfelelő létesítményben ebből villamos energiát állítanak elő – mondta Nagy Ferenc.

A szolgáltató tájékoztatása szerint a közös használatú edények ürítését novembertől májusig heti 1 alkalommal, júniustól októberig heti 2 alkalommal végzik, vagyis évente összesen 72 alkalommal ürítik a barna színű kukákat. A közös használatú edények havonta egyszeri mosatását, tisztítását a TAPPE Kft. ingyenesen végzi el.

Arról, hogy Békéscsabán belül pontosan mely utcákban indul el a szolgáltatás, a mohu.hu/biohulladek oldalon lehet tájékozódni.

További programok »

Önkormányzati hírek

Visszatekintő: Nagy Ferenc alpolgármester, képviselő, 10. vk. – Hajrá Békéscsaba

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Nagy Ferenc alpolgármester beszámolóját olvashatják.
2024. április 13. 15:16
FEL