Március végéig biztosan üzemel az Árpád Gyógy- és Strandfürdő

2023. január 26. 10:39 | Papp Ádám Sándor

Az energiaárak növekedése miatt országszerte számos fürdő tart zárva a őszi- téli időszakban. Jó ideig Békéscsabán is bizonytalan volt az Árpád fürdő 2023-as nyitva tartása.

Egy korábbi közgyűlési döntés alapján a békéscsabai Árpád fürdő december 31-ig lehetett volna nyitva, azonban karácsony előtt jó hír érkezett, amelynek köszönhetően januártól is várják a sportolókat és a vendégeket. Dr. Szigeti Bélát, az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnökét az elmúlt időszakról és a fürdő jövőjéről kérdeztük.

A békéscsabai vízilabda klub, a békéscsabai úszó klub, az önkormányzat, illetve a sportért felelős államtitkárság támogatásával az elmúlt év őszén, egészen december 31-éig biztosítva volt az Árpád Gyógy- és Strandfürdő üzemeltetése.

– A város vezetése úgy döntött, hogy a vízi sportokat az észszerűség határáig támogatni kell. Hiszen, mint ismeretes, olyan nagyszerű sportolókat neveltek ki a klubok, mint Bohus Richárd világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, vagy a jelenleg is csabai színekben versenyző Zsilinszki Orsolya, aki bronzéremmel tért haza a tavalyi siketlimpiáról. Összefogásra volt szükség. Felvettük a kapcsolatot a magyar kormánnyal, ennek eredményeként 2022 utolsó negyedévére 25 millió forint extra fenntartási összeget kapott a fürdő. Az önkormányzat is növelte az önerejét, továbbá a műszaki megoldásoknak köszönhetően a strand is folyamatosan csökkentette az üzemeltetési költségeit. Így állt össze az a csomag, amely biztosította a fürdő nyitva tartását a múlt év végéig – mondta dr. Szigeti Béla.

 

Szarvas János az úszó klub vezetőedzője és Fodor Ádám a vízilabda klub vezetőedzője (fotó: behir.hu/ Such Tamás)

 

A bizottsági elnök arra is kitért, hogy a december 15-ei közgyűlésen a képviselőtestület a pénzügyi bizottságot hatalmazta fel arra, hogy a szükséges információk ismeretében döntsön a strand 2023. évi üzemeltetéséről.

– A közgyűlés jó döntést hozott. Muszáj volt kivárni addig a pillanatig, amíg minden szükséges információ rendelkezésre állt. A magyar kormánnyal folyamatos volt az egyeztetés az első negyedéves többletköltségek részbeni visszatérítése miatt, ennek eredményeképpen 22 millió forint állami támogatást kapott a fürdő. Továbbá a szakemberek folyamatosan figyelték, monitorozták az energiaárak alakulását. Ezen felül természetesen a városi költségvetés teherbírását is figyelembe kellett venni. Az Árpád fürdő vezetése öt üzleti tervet készített a 2023-as évi működésről, hogy optimális döntést lehessen hozni. A sportegyesületekkel is egyeztetni kellett, hogy milyen mértékben tudnak a megemelkedett működési költségekhez hozzájárulni, illetve azt is figyelembe kellett venni, hogy mekkora mértékben lehet a belépőjegyek árát emelni. Ezek a lépések tették lehetővé azt, hogy amikor december 23-án minden információ rendelkezésre állt, akkor a pénzügyi bizottság úgy döntött, hogy március 31-ig az Árpád fürdő biztosan nyitva maradhat. Bárki használatba veheti a fürdőt, azonban pár látványelemet meg kellett szüntetni. Egyeztettem Zsadon Endre fürdőigazgatóval, aki tájékoztatott arról, hogy milyen megoldásokkal lehetséges a költségek csökkentése. Ezek elsősorban műszaki tartalmúak, példaként említhetem a villanymotorok és a légbefúvók használatát, ahol további optimalizálásokat hajtanak végre, hogy minél kevesebb költséget generáljanak úgy, hogy közben a fürdőzők élménye lényegesen ne csökkenjen – sorolta dr. Szigeti Béla. 

Sokan keresik fel és élvezik a város 800 méterről feltörő termálvizét is, amely elsősorban ízületi, reumatikus, és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas.

Dr. Szigeti Béla arra is kitért, hogy mekkora összeggel nőtt meg a fürdő üzemeltetési összege. Kiemelte, hogy az energiaárak elszabadulása itt rendkívül szembetűnő.

– Míg 2021-ben körülbelül 30 millió forintba került a fürdő villamosenergia beszerzése, addig a 2023-as esztendőt tekintve intézkedések nélkül ez az összeg 240 millió forint lenne, tehát a 2021-es árak nyolcszorosa lett volna. Ezt az óriási kalkulált díjat kell a megfelelő intézkedésekkel csökkenteni – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette: a jelenlegi döntés szerint a fürdő március 31-ig nyitva tart. Azt követően lesz egy rövid átállás és amennyiben jelentős változások nem történnek, akkor véleménye szerint a létesítmény 2023 őszéig üzemelni fog.

További programok »

Önkormányzati hírek

Szarvas Péter: A következő ciklusban is Békéscsaba fejlődése a cél

Június 9-én lezajlott többek között a polgármester és a helyi önkormányzati képviselők választása. A névjegyzékben szereplő 46 772 választópolgár 56,69%-a, azaz 26 513 fő szavazott Békéscsabán. A voksolók 61,73%-a, azaz 16 951-en Szarvas Pétert választották polgármesternek, így októberben már a harmadik ciklusát kezdi polgármesterként. A városvezetőt az eredményekről és a további tervekről kérdeztük a 7.TV Aktuális című műsorában.
2024. június 23. 08:32
FEL