Maradj Épületgépész – interaktív szakmai napot tartottak Békéscsabán

2019. november 26. 17:22 | Papp Ádám Sándor

Interaktív, országjáró szakmai napot tartottak Békéscsabán, kedden. A Maradj Épületgépész projekt az épületgépész szakma utánpótlás-nevelését, a diákok pályán tartását és a korszerű szakmai tudás átadását helyezi előtérbe.

Az épületgépészet fontos és komplex területe az építőiparnak, hiszen számtalan olyan területet magába foglal, amely az épületek komfortjának, energiahatékonyságának, optimális üzemeltetésének feladatát látja el – vallják a szakemberek.

A Maradj Épületgépész! projekt azt tűzte ki célul, hogy piacvezető épületgépész gyártó-forgalmazó cégeket és épületgépész képzéssel foglalkozó szakképző intézményeket kapcsoljon össze az utánpótlás-nevelés erősítése érdekében – hangsúlyozta Korom Katalin projektvezető.

– A Maradj Épületgépész projekt 2017-ben kezdődött. Egy korábbi, EU-s projekt arra kereste a választ, hogy Magyarországon 2020-ra lesz-e megfelelő számú, jól képzett szakember. A válasz nem titok és nem okoz meglepetést senkinek: nem lesz. Ezért voltak olyan piacvezető gyártó épületgépész cégek, amelyek azt mondták, hogy ezen a problémán változtatni kell és immár harmadik éve ezen cégek összefogásban eljutnak az ország épületgépész szakképző iskoláiba és a végzős diákoknak, illetve a felnőttoktatásban résztvevő épületgépészeknek előadásokat, szakmai napokat tartanak, ennek a sorozatnak a része a békéscsabai alkalom is – emelte ki Korom Katalin.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium 122 diákja tanul épületgépészet szakon. Kiss Mihály igazgató elmondta: fontos, hogy a fiatalok lássák azt, milyen potenciális jövőképük van akkor, ha tanulmányaik után szakmájukban vállalnak munkát.

– Iskolánkban a hat szakterület közül az egyik meghatározó az épületgépészet. Jelenleg 122 diákunk tanul ezen az ágazaton, de nagy igény mutatkozik még több tanulóra. Szeretnénk mindezt megmutatni a diákjainknak és az érdeklődőknek. Ezért olyan cégeket hívtunk meg, amelyek az országban meghatározó forgalmazók, ezért a legmodernebb technikát fogják a hallgatók látni – hangsúlyozta Kiss Mihály, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának igazgatója.

További programok »

Itthon

A peca köszöni, él és virul

A héten és a jövő héten 20-20 fővel, ezerrel „akaszt” a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban formálisan „tanyázó” Horgász tábor. Formálisan, hiszen a csodaszép intézménytől körülbelül 100 méterre ott fut az Élővíz-csatorna, azaz a csabai pecások paradicsoma.
2020. július 7. 18:33
FEL