Már nem kell latyakban parkolniuk Gyulán, a Laktanya utca környékére érkezőknek

Kiváló minőségű útburkolat és 43 parkoló fogadja Gyulán a Laktanya utca környékén lévő háziorvosi rendelőkbe érkezőket. A gyulai fejlesztést az állam 30 millió forinttal támogatta, így az önkormányzatnak kevesebb önerővel kellett részt vennie a beruházásban. Korszerűsítési munkálatok a Munkácsy utcában is zajlottak, a közeljövőben pedig a várfürdő és a kórház környékére is kiterjednek – írta meg a Gyulai Hírlap

 

Megkönnyítették a parkolást

 

A latyakos, havas idő beálltával sokakat érintő jó hír, hogy már nem a sárban, pocsolyában, tócsában kell parkolniuk, ha a Laktanya utca környékén lévő háziorvosi rendelőkbe és a kórházba autóval érkeznek. A fejlesztésről Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő november 5-én sajtóbejáráson számolt be.

Görgényi Ernő a helyszíni szemlén elmondta, dr. Kovács József közbenjárásának köszönhetően a beruházást az állam 30 millió forinttal támogatta, aminek tulajdoníthatóan csökkenhetett az önkormányzati önerő. Mivel az útépítés egy nagyon drága mulatság, nagy szükség van pályázati források bevonására, fogalmazott az elöljáró. A Belügyminisztérium július 12-i döntése alapján Gyula városa az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében nyert pénzösszeget használhatta most fel.

Dr. Kovács József úgy vélte, a Laktanya utca egyik szakaszának mérhetetlenül elhanyagolt állapota a környéken lakók életét is megnehezítette. A befektetés így számukra is megoldást hozott, tehát nem csak azok részre, akik a rendelőkbe vagy a kórházba jönnek. A képviselő fontosnak tartotta megjegyezni: közvetlen környezetében a Harruckern közoktatási intézmény is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a parkoló-építés mielőbb és rendben lebonyolódjon.

Összességét nézve a mostani beruházás eléri az 50 millió forintot. Ez egy nagyon komoly lépés a parkolóhelyek biztosításának irányába – fogalmazott dr. Kovács József.

 

A korszerűsítést a fürdő és a kórház környékére is kiterjesztenék

 

A parkolók ügyében a város és a kórház szinte folyamatosan „hadilábon áll”, mutatott rá dr. Kovács József. Az önkormányzat például el szerette volna érni, hogy az új műtéti tömb aljában egy 80–100 férőhelyes parkoló is létesüljön. A képviselő máig nagyon sajnálja, hogy ez nem realizálódott, mivel a megfelelő számú parkoló biztosítása majdhogynem törvényi kötelezettsége mindenik egészségügyi intézménynek és önkormányzatnak.

Kifejtette, megfigyelhető, hogy a külterületi utak rehabilitálása általában szépen halad, a belterületi utakkal és járdákkal azonban mindig gond van. Ám ez a helyzet is javulni fog. A Belügyminisztérium ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy az ország összes településén feljavítsa a közvilágítás, a járdák és a parkolók állapotát. Erre alapozva a gyulai városvezetés addig nem fog nyugodni, amíg a Tiborc utcai beruházást meg nem valósítja. A korszerűsítést a fürdő és a kórház környékére is ki szeretnék terjeszteni a közeljövőben, jelezte dr. Kovács József.

 

Jelentős mértékben sikerült csökkenteni az önerőt

 

A Laktanya utcai munkálatok a Bocskai utcától a Báthory utcáig terjedő szakaszt érintették. Ennek a Bocskai utca felé eső, 90 méter hosszú részén csupán a burkolat cseréje történt meg, a Báthory utca felőli szakaszt viszont 153 méter hosszúságban és 6 méter szélességben teljesen újjá kellett építeni. Mindezeket kiegészítve a szilárd burkolattal ki nem épített kapubejáróknál 1 méter széles aszfalt-lefuttatást végeztek. Mivel célszerűnek mutatkozott, a modernizált parkolót 43 férőhelyesre bővítették. Mivel a pályázat erre a fejlesztésre nem terjedt ki, a 18,1 millió forintot elérő kiadást saját „zsebből” fedezték. A Laktanya utcai befektetés összköltsége meghaladja a 37,5 millió forintot.

A Munkácsy utcában az 5. számú ingatlantól a Megyeház utcáig dolgoztak. A burkolat itt 77 méter hosszúságban kapott új aszfaltréteget, a 1,5–2,0 méter széles járdát térkövekkel fedték le, és a burkolatszegélyt is kicserélték mindkét oldalon. Rendezték a trafóház előtti teret is, a meglévő közvilágítást pedig két kandeláberrel egészítették ki. Minderre 11,3 millió forintot költöttek a 2017. május 2-án benyújtott pályázaton elnyert támogatásból.

Görgényi Ernő elmondta, 2016 őszén a Dob és a Kálvin utca felújítására kaptak 28,5 millió forintot az állami keretből. Az összeget akkor 5 millió forinttal egészítette ki az önkormányzat.

Forrás: Gyulai Hírlap

Megosztás:

Címke: , , ,