Májusfát állítottak a Lencsésin

2021. április 30. 21:05 | Such Tamás

Három az egyben program zajlott péntek kora este a békéscsabai Féja Géza téren. Ezzel a kis eseményfolyammal a Lencsési Közösségi Ház minden április 30-án hagyományt szeretne teremteni.

Takács Péter, a közösségi ház vezetője felvezetőjében elmondta, „április 30-át mindig május 1-eje követi, és ezzel kapcsolatban egy nagyon szép hagyományt szeretnénk feleleveníteni, amely évszázadokra visszamenően, a magyarok lakta területen mindig is tradíció volt. Ez pedig a májusfa állítás.

Április 30-án a legények májusfát állították annak a lánynak a kapujában, akit el akartak jegyezni, vagy aki nagyon tetszett neki. Ez a szokás egyben a tavasz ünneplése és a termékenységgel is kapcsolatban áll.”

 

A Fitt-N Taekbo Team – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A Fitt-N Taekbo Team – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Azt követően Skumáthné Harmati Nikolett vezetésével a Fitt-N Taekbo Team Jerusalema örömtánc a szeretet jegyében című előadását mutatta be.

„A Jerusalema örömtánccal ebben a szomorú világban egy kis boldogságot akarunk szerezni egymásnak. Mi fél éve nem találkoztunk, ez a fellépés nekünk ezért örömünnep” – fogalmazott Harmati Nikolett.

 

Galéria

 

Majdan Szent Valburga, a járványoktól védő szent tiszteletére tűzrakás és tűzgyújtás zárta a programot.

„A középkorban hozzá imádkoztak az emberek – valószínű eredménnyel – ecsetelte Takács Péter. – Talán ezzel a tűzgyújtással letekint ránk a szent és még jobban segít abban, hogy minél előbb a múljon el a közösségi ház környékéről, a Lencsési lakótelepről, Békéscsabáról, Magyarországról és Európából is ez a járvány.”

Végül az intézményben működő csoportok vezetői egy-egy rőzsét tettek a tűzre.

A programot a közösségi ház a Facebook oldalán élőben közvetítette.

 

Májusfát állítanak a Lencsési Közösségi Háznál – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

 

***

A Lencsési Közösségi Ház az elmúlt hetekben, hónapokban nagy gyakorisággal jelentkezett online programokkal, amelyeknek komoly sikere volt a látogatóink és a város lakossága körében. A kormányrendelet értelmében lassan újra fogadhatják látogatókat.

További programok »

FEL