Május 27-én választ miniszterelnök-jelöltet az MSZP

2017. április 25. 11:55 | behir.hu

 

Az MSZP május 27-ei kongresszusa megválasztja a párt miniszterelnök-jelöltjét - jelentette be az ellenzéki párt elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Molnár Gyula az országos elnökség ülése után elmondta, a kongresszus elfogad egy dokumentumot is, amely ajánlat lesz a magyar társadalomnak, a politikai pártcsaládnak, a szakszervezeteknek, a civil szervezeteknek és az értelmiségnek. A dokumentum ajánlatot és nem diktátumot tartalmaz majd - jegyezte meg.

Botka László szegedi polgármester vállalta a jelöltséget - közölte a pártelnök. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt megválasztásával egyidőben lehetőséget kap arra, hogy elmondja véleményét a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről és a listáról.

Gyurcsány Ferenc múlt csütörtökön békéscsabai lakossági fórumán arról beszélt, ma az a realitás, hogy a baloldali ellenzéki pártok önálló listán indulnak a jövő évi országgyűlési választáson; akivel lehet, azzal megállapodnak, hogy a 106 egyéni választókerületben csak egy ellenzéki jelölt legyen. A miniszterelnököt pedig az a párt nevezi majd meg, amelyik a legtöbb mandátumot szerezte – közölte.

Molnár Gyula ismertetése szerint a miniszterelnök-jelölt megválasztásával még nem jön létre a pártot választási időszakban irányító országos választási bizottság, helyette várhatóan egy választást előkészítő bizottságot hoznak létre. Ezt a testületet Botka László vezeti majd, annak tagja lesz a pártelnök, a választmány elnöke, a pártigazgató és a frakcióvezető - részletezte.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy a miniszterelnök-jelölt május 1. és 15. között öt regionális fórumon ismerteti a választási programját, illetve aláírásokat gyűjt jelöltségéhez.

Egy a baloldali összefogásra vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, megértették az elmúlt napok üzenetét, egy kihívónak kell lennie az egyéni körzetekben, egy miniszterelnök-jelöltnek kell lennie és közös listára van szükség. De most nincs itt az ideje annak, hogy arról beszéljenek, kivel működnek együtt - közölte. Hozzátette: készen állnak arra, hogy ősszel új ajánlatot tegyenek.

Botka László és Molnár Gyula vasárnap este fél 8-kor az orosházi agrárszocialista megmozdulás 126. évfordulója alkalmából beszédet mond a volt orosházi könyvtár előtt.

 

Forrás: MTI / Behir.hu

További programok »

FEL