Magyarország lakossága is a felére csökkenhet az évszázad végéig

2020. augusztus 9. 14:45 | behir

Számítások szerint 2100-ig több mint húsz ország veszítheti el lakosságának legalább felét.

A Washingtoni Egyetem kutatócsoportjának a Bill és Melinda Gates alapítványa által finanszírozott tanulmánya szerint 2064-re a jelenlegi 7,8 milliárdról 9,7 milliárdra nőhet a Föld lakossága, ami viszont az évszázad végére már csak 8,8 milliárdra csökkenhet. Ez pedig mintegy kétmilliárddal kevesebb az ENSZ aktuális becslésénél – a világszervezet 2019-es előrejelzése azzal számol, hogy körülbelül 10,9 milliárd ember fog élni a Földön 2100-ban.

Az amerikai kutatócsoport azzal magyarázza az eltérést, hogy az ENSZ modellje nem veszi figyelembe a termékenységi és a halálozási mutatókat befolyásoló egyéb faktorokat, például a politikai döntéshozást. A kutatók szerint az évszázad végére a világ 195 országából 183-ban jelentősen csökken a születések száma. 23 ország – köztük Japán, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország – elveszíti lakosságának legalább a felét, további 34 ország népessége pedig 25–50%-kal kevesebb lehet a jelenleginél. A számítások szerint Magyarország lakossága 5,2 millióra csökkenhet 2100-ra.

 

Illusztráció (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

A kutatást vezető Christopher Murray a megcsappanó születésszámmal indokolja a népességcsökkenést. Míg az ENSZ előrejelzésében 1,8 gyermekes termékenységi mutatóval számolt, Murray csoportja 1,5-re becsülte ezt a számot. A szakértő szerint ha a nőknek szélesebb körben biztosítanak hozzáférést az oktatáshoz és a születésszabályozáshoz, akkor átlagosan kevesebb mint 1,5 gyermeket vállalnak.

A tanulmány szerint Fekete-Afrika országaiban ugyanakkor nőni fog a népességszám: Nigéria 80 éven belül 800 millió lakossal a Föld második legnépesebb országa lehet India után.

 

Forrás: player.hu

További programok »

Világ

Divatipar az egyik legszennyezőbb iparág

A világ második legszennyezőbb iparága a divatipar, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 százalékáért felelős. Az iparág 2030-as fenntarthatósági céljainak 90 százaléka elérhető lenne csupán 50 dolláros tonnánkénti pluszköltséggel – derül ki a McKinsey és a Global Fashion Agenda közös tanulmányából.
2020. szeptember 29. 09:46
FEL