Magyarország korábban elérheti a 2030-ra kitűzött naperőművi kapacitást

2021. április 9. 18:31 | behir

Hazánkban az összes napelem kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot és folyamatosan épülnek az újabb naperőművek.

 

– Magyarország célkitűzése a Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint, hogy naperőművi kapacitása 2030-ra közel 6500, 2040-ig pedig csaknem 12000 MW-ra bővüljön. A fejlesztések jól ütemezett megvalósításával a 2030-as cél hamarabb elérhető, és a tíz évvel későbbi is tarthatóvá válik – olvasható dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese közleményében. Mint írta, a megújulók területén hazánkban gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek az új naperőművek.

A közlemény leírja, hogy  új áramtermelő egységek olyan alapvető változásokat okoznak az energetikai rendszerben, mint például a decentralizált energiatermelés megjelenése.

– Jó az, hogy ott tudjuk felhasználni az energiát, ahol megtermeljük, ugyanakkor a korábbi villamosenergia-hálózati rendszereket át kell alakítani az új igényeknek megfelelően, ami több száz milliárdos fejlesztéseket igényel az elosztók és a rendszerirányítók hálózatain – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Kiemelte, hogy az energiaellátó-rendszerek fenntartható működése a legfontosabb, hiszen az elektromos autók töltése vagy az otthoni okos megoldások révén a jövőben a felhasználók is részt vállalhatnak a rendszer működésének támogatásában.

Dr. Tóth Tamás arra is kitért, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a közintézmények is egyre gyakrabban telepítenek naperőműveket és ma már 65 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kisméretű naperőművet. A Nemzeti Energiastratégia célja legalább 200 ezer lakossági napelemes rendszer elérése.

Forrás: MTI/Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

További programok »

FEL