Magyar mesterszakácsok vendégeskedtek az Európai Parlamentben

2016. július 3. 04:25 | Mikóczy Erika

A közelmúltban Erdős Norbert, az Európai Parlament képviselője egy elzászi tanulmányútra hívta meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület által rendezett Hagyomány és Evolúció, valamint a Czifray-versenykurzus szakácsversenyeinek indulóit, zsűrijét, és Molnár B. Tamást, az egyesület elnökét.

Erdős Norbert tizennyolc szakácsot fogadott, akik félnapot töltöttek az Európai Parlamentben, és hasznos ismereteket szereztek az EU működéséről. Tesztelték az EP menzáját is, ahol minden nap többféle előételből, főételből és desszertből lehet választani. Kifejezetten követendő példa a hazai kantinok számára, hogy ott mindig van halétel, saláta és gyümölcs is.

Az út fénypontjait azonban a Strasbourg belvárosában található kitűnő éttermek jelentették: az „Au Pont du Corbeau” - A hollók hídjához, valamint a weyersheim-i „Auberge du Pont La Zorn - A Zorn hídjánál álló fogadó.   

– A magyar gasztronómia számomra kifejezetten fontos terület. Régóta tagja vagyok már a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek, folyamatosan követem tevékenységét. Ezzel a meghívással a magyar gasztronómia úttörőinek a munkáját kívántam elismerni. Reményeim szerint ez a kirándulás számos ihletet adott kiemelkedő séfjeinknek. Fontosnak tartom, hogy a magyar gasztronómia továbbra is őrizze meg a politika fölöttiségét. Úgy látom, hogy Magyarországnak most jó esélyei vannak arra, hogy a gasztronómia a turisztikával együtt húzóágazattá váljon, ezért illetékes politikustársaimhoz és a kormányzati szereplőkhöz fordulok majd, hogy közösen dolgozhassunk a magyar gasztronómia felvirágoztatásában és a magyar étkezési kultúra fejlesztésén. A gasztronómia kitörési pont lehet hazánk számára, de csak akkor, ha jól végezzük a munkánkat. Ha teszünk róla, hogy a külföldön szerzett tudást a szakácsok hazahozzák. Ha teszünk róla, hogy legyenek hazai minőségi beszállítók. Magyarországot nem csak a turisták, hanem a saját fiataljaink számára is vonzóvá kell, hogy tegyük. Továbbá egyetértek az egyesülettel abban, hogy alapítsák meg a Kárpát-medencei Gasztronómiai Intézet és Laboratóriumot – mondta Erdős Norbert.

A képviselő bízik abban, hogy hamarosan Magyarországra jönnek majd a külföldi séfek a mi éttermeink és piacaink megcsodálására. Erdős Norbert biztató lépésnek látja, hogy a balatonfüredi „Nem kacsa” étterem hamarosan egy, a saját alapanyagát biztosító kertészettel, egy ezer négyzetméteres üvegházzal és egy 34 hektáros minőségi állattartó teleppel bővül, míg a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét egy magyar mesterszakács, Széll Tamás nyerte meg.

FEL