Magyar Atlétika Arany fokozat elismerést kapott Tóth Sándor

2018. május 28. 17:25 | behir

A hétvégén tartotta évi rendes közgyűlését  a Magyar Atlétikai Szövetség  Budapesten, ahol a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club mesteredzője, Tóth Sándor, Magyar Atlétika Arany fokozat elismerésben részesült. „Nemcsak engem illet az elismerés, hanem az egész közösségünket, akik ehhez a díjhoz hozzásegítettek” – monda a díj átvétele után Tóth Sándor.

 

Tóth Sándor edzőként gyaloglókkal indult a csúcsok felé, s a középtávfutóival is máig értéket teremt a magyar atlétikának. 1977-ben került a Békéscsabai Előre Spartacus SC atlétikai szakosztályához. Azóta is a csabai sportéletben vállal kulcsfontosságú szerepet.

Tóth Sándor 40 éve irányítja a Békéscsabai Atlétikai Clubot – az ország egyik meghatározó eredményességű, és példaértékű marketingszemléletű egyesületét.

Edzői pályafutása 1974-ben kezdődött, érdekes módon labdarúgó csapatoknál.

1977-ben került a Békéscsabai Előre Spartacus SC atlétikai szakosztályához. A Korcsok János–Kovács Károly kettőshöz csatlakozott társedzőként, ekkor még társadalmi munkában. Egy évvel később már mellékfoglalkozású edzőként alkalmazták, újabb egy esztendő elteltével főállású edzőként, 1978-ban pedig kinevezték vezetőedzővé. Szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. 1989-től a Békés Megyei Atlétikai Szövetség főtitkára. 1996 és 2000 között a Magyar Atlétikai Szövetség gyalogló szakágának vezetője volt.

A rendszerváltást követően felbomlott a korábbi nagy egyesület, az Előre Spartacus SC, a szakosztályoknak önállóan kellett boldogulniuk. Létrejött a Békéscsaba Előre Atlétikai Egyesület, majd néhány évre rá a Békéscsabai Atlétikai Club. Ezek szakmai vezetését és a klub ügyvezetői teendőit Tóth Sándor látta el, illetve látja el ma is.

 

Gyaloglóverseny, szupermaraton és a háttér

 

A nevével fonódik össze a tavaszi békéscsabai nemzetközi gyaloglóverseny, a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaraton futóverseny, valamint a békéscsabai utcai futóversenyek sokasága.

A szakmai munka irányítása, illetve ügyvezetői teendői mellett rengeteget fáradozik azon, hogy az egyesület anyagi hátterét megteremtse (vállalkozásokat indítottak, lottózót üzemeltetnek, versenyeket szerveznek). Az utóbbi tevékenységben, illetve az ügyvezetői feladatok ellátásában rendkívül nagy segítséget nyújt számára a klub marketing menedzsere, Czeglédi Katalin.

 

Olimpikonok az atlétikai klubból

 

Klubvezetőként a legnagyobb sikere mindenképpen az, hogy a 2012-es londoni, majd a 2016-os riói olimpiára az egyesület egyaránt három sportolót delegált. Londonban Baji Balázs, Madarász Viktória és Márton Anita volt jelen, s ezzel a veszprémiekkel karöltve a legtöbb résztvevővel büszkélkedhettek a csabaiak. Négy évvel később is csupán két fővárosi klub delegált több atlétát a magyar olimpiai csapatba, mint a Békéscsabai AC. A riói résztvevők: Baji Balázs, Márton Anita, Kovács Barbara. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy további két egykori csabai atléta is rajthoz állt a brazil olimpián: Madarász Viktória és Rácz Sándor.

Az örömöt csak tovább fokozza, hogy Rióban az egyetlen érmet nyert magyar atléta is csabai, nevezetesen Márton Anita volt, aki 2018-ban a magyar atlétika eddigi első világbajnoka lett.

 

A csabai a legeredményesebb egyesület

 

A Békéscsabai AC esztendők óta az egyik legeredményesebb magyarországi atlétikai egyesület. Évente több, mint 30 országos bajnoki cím, korosztályos és felnőtt válogatottak sora, többszörös olimpiai résztvevők, olimpián és világversenyeken szerzett érmek, kiemelkedő teljesítmények, nagyszerű versenyek rendezése jellemzik.

Ehhez kell a megfelelő feltételek biztosítása, a kiváló szakembergárda. S kellett valaki, aki mindezt – szinte a semmiből – felépítette, működteti, irányítja.

2013-ban „Csabai csoda” címmel a Békéscsabai Atlétikai Club egy kötetben megjelentette fennállásának addigi legnagyszerűbb eredményeit.

A könyv egyik szerzője, szerkesztője, s valójában a csabai csoda letéteményese Tóth Sándor volt. S hogy mikor ér fel? Bár nyilván mindig van feljebb és feljebb, de látnunk kell: egy ideje már ott van… A csabai csoda mindennapjait éljük.

 

Tóth Sándor, az edző

 

Tanítványai az első országos bajnoki címet 1982-ben nyerték, 2016 szeptemberéig ez szám erősen közelített a 400-hoz, a dobogós helyezések száma pedig jóval túllépte az ezret! Az országos bajnoki címek tekintetében kiemelkedik a 2007-es (15 aranyérem), illetve a 2009-es (16 bajnoki aranyérem) esztendő.

Tóth Sándor a nemzetközi szintű atlétikába 1986-ban kapcsolódott be, tanítványai, Rosza Mária és Ilyés Ildikó ekkor indultak első alkalommal világversenyen (Stuttgart, Európa-bajnokság). Legismertebb, legsikeresebb tanítványai gyaloglók, illetve szupermaraton futók a már említett két olimpiai résztvevő hölgyön kívül: Urbanik Sándor, Bogár János, Vozár Attila, Bérces Edit.

Aligha véletlen, hogy 1999-ben mesteredzői címet kapott, 2010-ben pedig megkapta a Magyar Atlétikáért kitűntetés ezüst fokozatát.

Értékes tanítványai között van ma is többek között az EYOF és GIMNASIADE érmes, eredményes felnőtt középtávfutó, sokszoros országos bajnok, válogatott Gregor László és EYOF ezüstérmes Apáti Bence, akivel az edző újabb világversenyeket céloz meg.

 

 

 

 

Sport

Labdarúgás: Fájó csabai vereség a Szentlőrinc otthonában

Nem tudott győzni az utolsó előtti Szentlőrinc otthonában a férfi labdarúgó NB II 32. játéknapján a Békéscsaba 1912 Előre. A hazai együttes Mervó Bence és Törőcsik Péter Tibor duplájával otthon tartotta a 3 pontot, amelynek köszönhetően elmozdult a kieső zónából.
2021. április 11. 18:41
FEL