Pénteken kezdődnek a Madzagfalvi Napok Békésen

2019. szeptember 5. 08:51 | Gyemendi Réka

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Madzagfalvi Napokat szeptember 6-tól 8-ig Békésen. A szervezők családi programokkal, különböző versenyekkel és kulturális programelemekkel várják a látogatókat, akik többek között Horváth Tamás, a Deák Bill Blues Band és az Acoustic Planet koncertjén is tombolhatnak majd.

– A Madzagfalvi Napok eredete 1998-ra vezethető vissza, amikor néhány békési lokálpatrióta, tenni akaró ember összeült, és Barta István Zoltán, békési vállalkozó vezetésével létre akartak hozni egy olyan fesztivált, amely egy közösségi összefogáson alapuló, és mindenkit megmozgató közös kincs – fogalmazott Túri Andrea, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ vezetője, a fesztivál igazgatója. 

 – Újdonság idén, hogy fákat lehetett örökbefogadni, amelyek már elkezdtünk elültetni a város több pontján. Az örökbefogadók között vannak olyan családok, akiknek pici babájuk született idén, úgy hogy az ő nevükben fogadták örökbe ezeket a fákat. Így a két új élet együttes cseperedését szimbolizálja ez a felajánlás. Pénteken  az önkormányzat fáját ültetjük majd el – tette hozzá a fesztivál igazgatója.

A szervezők elárulták: szintén új programelem, hogy csütörtökön és hétfőn, tehát felvezetésként és levezetésként egy-egy futballmérkőzést vetítenek a rendezvénytéren: az érdeklődők a Magyarország-Monetenegró és a Magyarország-Szlovákia mérkőzéseit kísérhetik figyelemmel. 

Idén 132 programelem lesz a rendezvényen. Ezek között helyet kaptak olyanok is, amelyek nemcsak a színpadon elevenednek meg, hanem a helyiek, a lakosok is aktívan részt vesznek bennük. Ilyen például a csónakázás vagy a kerékpáros felvonulás. Az érdeklődők különböző versenyeket is láthatnak: ilyen a kutya-cica szépségverseny, továbbá főzhetnek majd az Ízek utcája főzőversenyen, vagy benevezhetnek a pálinkaversenyre. A szervezők célja, hogy a fesztivál 3 napja alatt ne csak passzív, hanem aktív kikapcsolódást is nyújtsanak a látogatóknak.

Izsó Gábor, Békés polgármestere kiemelte: az évek alatt kialakultak azok a rendezvények, amelyek a legnépszerűbbek, amelyek a legtöbb embert vonzanak, amelyek főként a nagykoncertek, de a különböző versenyek és a madzagfalvi hétpróba, továbbá az óvodások bemutatója is nagyon sok embert megmozgat. A polgármester azt is hozzátette: sokan jönnek más településekről is, akiket szintén nagy szeretettel várnak. 

– A rendezvény különlegessége, hogy helyi, valamint rengeteg civil szervezet munkája van abban, hogy összeálljon minden rendezvény – fogalmazott Izsó Gábor.

A polgármester végül kitért a kulturális központ felújítására is.

– Egy TOP-os program keretében újult meg az épület. Ez magában foglalta az energiatakarékos szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, a nyílászárócserét és a hőszigetelést is, tehát egy nagyon komoly beruházás zajlott. Összesen 270 ablakot cseréltek ki. A számítások szerint évi 20 millió forint értékű energiát spórol meg így Békés, az összeget pedig a jövőben utak és járdák felújítására, létrehozására lehet majd fordítani – ismertette a polgármester. A megújult épületet a Madzagfalvi Napokon adják át. 

A Madzagfalvi Napok részletes programja itt megtekinthető.

 

 

További programok »

Itthon

Hatvanezer Fa Egyesület: Segíteni szeretnénk a természetet

A 60 ezer fa Békéscsabán kezdeményezés, majd az ebből kinövő Hatvanezer Fa Egyesület igen mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Ami egy külső szemlélő számára először még szinte lehetetlennek tűnt, az mára valóság, sőt, túl is szárnyalták az eredeti elképzeléseiket. Az elmúlt évről és a jövőbeli tervekről elsőként Ulbert Zoltánnal, az egyesület elnökével, majd Poliák Pál alelnökkel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
2020. szeptember 24. 16:34
FEL