Madzagfalva harangja lett a győztes mű

2017. április 5. 15:57 | Mikóczy Erika

Tavaly november végén írta ki Békés Város Önkormányzata és a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ a "Beépített kellékek" című színdarabíró pályázatot.

Az ötlet a XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok programjainak színesítésére született és egyúttal tisztelegni kívántak Kodály Zoltán munkássága előtt, hiszen idén halálának 50. évfordulójára is emlékezünk.
A háromfős zsűri elnöke Seregi Zoltán volt, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, rendező, színművész. Munkáját segítette Kovács Edit színművésznő a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja és Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.
3 hónap alatt összesen 41 alkotás érkezett az ország számos pontjáról, Békésről, a környező településekről, de még külföldről is. A döntés nehéz volt. Olyannyira, hogy a művek olvasása közben már úgy döntött a zsűri, hogy nem lesz elég, ha egyetlen alkotást díjaznak, így született 3 különdíj is.
A győztes darabot Gabnai Sándor küldte be Sopronból, melynek címe Madzagfalva harangja. Ezt az alkotást fogják a békéscsabai Színitanház növendékei bemutatni a XLI. Bétazen keretén belül 2017. június 17-én, szombaton.
Különdíjban részesültek továbbá az alábbi írók alkotásaikkal:
- Békéscsabai Jókai Színház különdíja: Dobos Istvánné Szabó Szilvia: Rejtély mesevilágban (Budapest)
- Csabagyöngye Kulturális Központ különdíja: Mihácsi Bettina: Madách örökéül - Korunk hajnala (Szeged)
- Kecskeméti Gábor Kulturális Központ különdíja: Kalmár Tiborné: Szerepcsere (Pápasalamon)
Az ünnepélyes díjátadásra 2017. április 13-án 15.30 órakor kerül sor Békés város ünnepi képviselő-testületi ülésén, amikor a további pályázók is kézhez vehetik munkájuk elismeréseként a névre szóló emlékplaketteket és emléklapokat.

További programok »

Kultúra

Imi bácsi 10 éve varázsénekel

Hevesi Imre, azaz Imi bácsi épp 10 esztendeje indította el a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban a Varázsének című foglalkozásait. A szombati torta-gyertyafújás természetesen a debütáló helyen zajlott. (Miközben azóta már nem ott muzsikál, hanem a Csabagyöngyében és Jaminai Közösség Házban is.)
2019. október 20. 21:58
FEL