Madárvédelem és aranysakál gyérítés: Vadászoknak tartottak továbbképzést

2022. szeptember 28. 13:37 | Hidvégi Dávid

Szerdán az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezete a Békés Megyei Kormányhivatallal közösen kötelezően megszervezete 85 megyei vadásztársaság 170 hivatásos vadászának továbbképzését.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója Takács Árpád főispán nevében is köszöntötte a jelenlévőket. Rákóczi Attila kitért arra, hogy hétvégén egy tájvédő konferencián járt, ahol egy madárvédelmi előadó arról beszélt, hogy Délvidéken olyan kutatásokat végez, amelyeknek célja, hogy a vadászok által telepített erdőkben bebizonyítsa, a hiedelemmel ellentétben rengeteg madár él. Hozzátette: ezen a helyen egy tájidegen növényből, olajfűzből telepítettek erdőt a szakemberek.

– Az előadód arra a megállapításra jutott, hogy ez a növény számos fajt tud visszafogni és volt olyan madár, amit Magyarországon már ötödik alkalommal rögzített. A kutatásának az a konklúziója, hogy a vadászok hihetetlen fontos tevékenységet végeznek, hiszen az ő munkájuk által sokkal változatosabb és mozaikosabb lesz egy mezőgazdasági terület. Ha ezek a bizonyos erdősávok és fasorok nem lennének, akkor madárvédelmi szempontból sokkal szegényebb lenne egy-egy terület – emelte ki a főigazgató.

Rákóczi Attila azért is beszélt a madárvédelemről, mert a szerdai vadásztovábbképzésnek ez volt az egyik főtémája. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Békés megyei Területi Szervezete Hivatásos vadászok Osztályának alelnöke elmondta: ebben az évben az illegális madármérgezésről tart előadást az Agrárminisztérium egyik szakembere.

– Ennek a veszélyességére és az időnként előforduló madármérgezésekre, illetve illegális elejtésekre fókuszált az előadás. Ezen kívül különböző aktuális témákat találtunk, például az egyre jobban elterjedő aranysakál gyérítéséről is szó volt – hangsúlyozta Gál Péter.

Az OMVK Békés megyei Területi Szervezetének elnöke kiemelte, hogy 3000 vadászukból 170 hivatásos, akik a vadásztársaságaiknál bérért dolgoznak, elsődleges feladatuk pedig az erdő- és vadgazdálkodás. Hrabovszki János elmondta: minden évben kötelező a továbbképzés, ami többek között kiterjed a vadetetésre, gépkocsivezetésre, valamint láncfűrész és fűkasza kezelésre is. A fegyverkezelésről nem esett szó, mivel a vizsgát a rendőrségnél lehet letenni.

– A kormányhivatal vadászati osztálya tartott tájékoztatást a következő vadászati szezonról, ami októbertől február végéig tart. Nagyon fontos, hogy eddig is a munkaadóknak, azaz a vadásztársaságoknak kellett kötelezően balesetvédelemi oktatást tartani, ugyanakkor idén ezt segítettük, így mindenki helyben megkapta az oktatást, ami könnyebbség a társaságoknak – fogalmazott. Hozzátette: a megnövekedett gabonaárak nehézségeket okoznak a vadgazdálkodásban, mivel a korábbi években a megmaradt terményekből etették az állatokat, ez azonban idén nem áll relndelkezésre. Emiatt a mázsánkként 13-14 ezer forintos takarmányt kell kiadniuk vadetetésre.

Galéria

További programok »

FEL