Madarász szenzáció: egyszerre több vörös kánya a Csanádi pusztákon

2020. január 10. 18:51 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei az utóbbi hónapokban több alkalommal is megfigyeltek vörös kányákat a park Csanádi puszták részterületén. A Kelet-Magyarországon rendkívül ritkán látható madárból egyszerre több példány is felbukkant – írja a kmnp.hu.

A vörös kánya olyannyira ritka vendég errefelé, hogy minden felbukkanása élményszámba megy – írja a nemezti park honlapja. Magyarországon az utóbbi években nőtt ugyan a költőállománya, de még így sem éri el a 20 párt. A Dunától keletre nem költ, a nyugati országrészben általában a halastavak és más vízfelületek mellett bukkan fel. A Körös-Maros Nemzeti Parkban korábban évente legfeljebb egy-egy példány került szem elé. Idén azonban már szeptemberben megfigyeltük az elsőt. Aztán rendszeressé vált a felbukkanása, ráadásul már egyszerre több példány is megjelent. Egy alkalommal például négy vörös kánya éjszakázott együtt – ez a megfigyelés már szinte szenzációnak számít hazánk keleti felén.
 
Karcsú, hosszú szárnyú madárról van szó, melynek szárnyfesztávolsága a testsúlyához képest meglehetősen nagy. Éppen ezért sok időt tud repüléssel tölteni, jól meglovagolja a felszálló légáramlatokat, kevés energiát éget el feleslegesen. Spórolnia is kell az energiával, mivel rendszerint elhullott állatok tetemét fogyasztja, s azt nem mindig könnyű találni. Rá van szorulva mások maradékára is, sokszor megeszi a sasok zsákmányából otthagyott falatokat.
 
Az, hogy a vörös kányák most nagyobb számban és kitartóan jelen vannak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén, valószínűleg annak köszönhető, hogy az itteni táplálékbázis megfelelő számukra. A hörcsög- és a pocokállomány erősödőben van, így a kányáknak is több jut a szántáskor kiforgatott, sérült, vagy elpusztult rágcsálókból. Az utak mentén is könnyebb észrevenniük az elütött állat, azokból is tudnak lakmározni.
 
A keselyűkhöz hasonlóan a kányák is jó hatással vannak a természet egészségére. Az állati tetemek elfogyasztásával ugyanis megelőzik a fertőzések terjedését.
 
Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL