Mackó Kuckó: A hagyományos óvodai programokat az átmeneti helyen is megtartják

2018. szeptember 15. 11:48 | behir

A gyerekeket elhelyezték más épületekben, de a magas közbeszerzési árajánlatok miatt csak a tervezettnél később tudják elkezdeni a Mackó-Kuckó Óvoda felújítását Békéscsabán. Az óvodát érintő változásokról, és a kiemelt programjaikról Botta-Dukátné Orczifalvi Éva intézményvezetővel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Szabó Rita műsorvezető.

 

– Az intézmény életében történt most néhány változás. Mit lehet tudni a felújításról?

 

Átmeneti elhelyezést kellett a gyermekeinknek biztosítani. Valóban óvoda-felújítások előtt állunk, amelyek azonban egy kis csúszással fognak megvalósulni. Ez azt jelenti, hogy a tervezetthez képest később indulnak el a kivitelezési munkálatok. Viszont a korábbi információk alapján a kiköltözéseket meg kellett tennünk. A nyári időszakot az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai telephelyén töltöttük. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a tankerületnek és Kucseráné Szabó Máriának, aki a befogadásunkat engedélyezte. Minden feltételt biztosítottak ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék ott magukat. Nyár végén el kellett hagynunk az iskolát, és a Tégla Közösségi Házban kapott helyet hat csoportunk, akik jelenleg is ott tartózkodnak, egy csoport pedig a Jaminai Közösségi Házban működik. Szente Béla igazgató úrnak szeretném megköszönni, hogy biztosította számunkra ezt a lehetőséget. Tehát az életünk elindult, az új nevelési évet így kezdtük. Nyilván ez nekünk is egy nagyon új helyzet. Annak a tükrében kezdtük meg az évet, hogy csak a földrajzi helyzetünk változott. Ígéretet tettünk a szülőknek és saját magunknak is arra, hogy mindenféle nevelési programot, és mindenféle olyan feltételt biztosítani fogunk a továbbiakban is, amely a programunkhoz, a szellemiségünkhöz hű. A hagyományainkat ápolni és őrizni fogjuk, és a rendezvényeinket meg fogjuk tartani ugyanúgy, ahogy a napi nevelési élet is folyik a maga szokásos medrében.

 

– A költözés okozott-e valamilyen nehézséget az óvoda életében?

 

Tulajdonképpen pincétől a padlásig ki kellett az intézményeinket költöztetni. Nagyon-nagyon összetartó gárdánk és kollektívánk van, köszönet illeti az összes dolgozót. Nyilván nehézségekkel találtuk szemben magunkat, de összefogással és szülői segítséggel ezeket is áthidaltuk. Egyébként kaptunk a fenntartótól is közfoglalkoztatott kollégákat, akik szintén részben segítették az átköltözésünket. Legnagyobb mértékben viszont mi saját dolgozóink vették ki a részüket ebből.

 

 

– A felújítás révén miként változik meg az óvoda?

 

A közbeszerzési eljárások során olyan magas árajánlatot tettek a jelentkezők a munkák elvégzésére, hogy az kétszer is eredménytelen volt, így nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mikor tudunk visszaköltözni. Most azt látjuk, hogy hosszabb időtartamra szól az átmeneti elhelyezésünk. Viszont ha túl leszünk ezen, és a tervezettek szerint megvalósulnak a kivitelezések, akkor korszerűbb lesz az intézmény. A székhelyóvodában egy belső átalakítást fognak végezni, energetikai korszerűsítés lesz, ami nagyon jó, mert az az épületünk eredetileg nem óvodának épült. Az egy régi polgári ház volt, közel 100 éves az épület, nagyon ráfér a felújítás. Új gyermekmosdókat fog kapni az épület, illetőleg két épületrész összenyitásával egy-két szociális helyiséget is áthelyeznek. Egy élhetőbb, korszerűbb, komfortosabb, tágasabb közlekedőterű óvoda leszünk. A konyha is megújul, aminek kifejezetten örülünk, mert eddig nagy nehézségek árán tudtuk megoldani a száz kisgyermek étkeztetésének az előkészítését. Szóval minden szempontból nagyon áldásos lesz. A salétromosodást meg fogják szüntetni, az épület jó szigetelést kap, aminek nagyon örülünk. A telephely óvodában teljes energetikai korszerűsítés előtt állunk. A tervek szerint ebben az óvodában lesz a legnagyobb gépészeti átalakítás a városban, mert ez egy régi üzemi óvoda volt, a volt Barnevál óvodája. A régi gőzfűtéses rendszer adta még mindig számunkra a meleget télen, nagyon elavult és korszerűtlen volt ez a rendszer. Most majd új kazánt kapunk, és a teljes fűtésrendszer megújul. A tervek szerint napelemeket fognak felszerelni, kicserélik a nyílászárókat, megtörténik a homlokzatszigetelés, tetőszigetelés, és akadálymentesítés is lesz. Ennek köszönhetően energiahatékonyságban is jobb lesz az egész épület.

 

– Ön mondta, hogy szeretnék tartani a hagyományokat. Milyen programok lesznek ebbe az évbe az óvodában?

 

A két óvoda nem azonos programmal dolgozik. Székhelyóvodánkban Nagy Jenőné Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel program szerint működünk. Telephely óvodába Fábián Katalin Tevékenységközpontú óvodai pedagógiai programjával dolgozunk. Most speciális a helyzet. Így hogy együtt vagyunk, egy épületen belül, biztos vagyok benne, hogy egymás rendezvényein részt fognak venni a másik óvodába járó gyerekek is, erre biztosítunk lehetőséget. A legközelebbi eseményünk az a Csabai Nagyvásár lesz, amely a székhelyóvoda egyik emblematikus rendezvénye szokott lenni minden évben. Ezt ugye megelőzi már az őszi tevékenységi kör, kukoricatörés, diószüret, szőlőpréselés. Ezekre a régi hagyományokra épülve szoktuk megrendezni a Csabai Nagyvásárt mindig Dömötör nap környékén, tehát október vége felé. A családokkal együtt alkotódélutánok előzik meg az eseményt, a vásár napja az pedig egy rendes kirakodóvásár. Tehát úgy kell elképzelni, hogy ott portékák cserélnek gazdát, és gesztenye a fizetőeszköz. Különböző népi mondókákat, népi ritmusokat, kikiáltókat tanulnak a gyerekek erre az alkalomra. A legfontosabb rész, hogy a családokkal együtt vagyunk, ez a program úgy tud élni igazán, hogyha interaktív módon a családokat is bevonjuk. A telephely óvodának is vannak olyan rendezvényei, amelyeket meg fogunk tartani. Itt most vezették be a Sakkjátszótér programot, ez egy folyamatos programlehetőséget biztosít. Ebben is gondolkodunk természetesen.

 

– Az önök intézménye volt Békés megyében az első, amely ezt a programot kihasználta, élt ezzel a lehetőséggel. Mi ennek a célja? Miért jó ez a gyerekeknek?

 

A Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő program, és ebben benne is van az, hogy valamennyi tevékenységi területet lefedi és fejleszti. Tehát a gyermekeknél főként a matematikai gondolkodást, a matematikai részképességet viszi a pozitív fejlődés irányába, de ebben a mozgástevékenység, az anyanyelvi nevelés, az ének-zene is benne van. Egy kicsit valóban az óvoda-iskola átmenetet hivatott egy kicsit gördülékenyebbé tenni. Azt láttuk az elmúlt években, amikor még a Sakkjátszótér nem volt nálunk, hogy amikor iskolába léptek a gyerekek, akkor jöttek a visszaigazolások, hogy talán a matematikai terület az, ahol talán egy kicsit hátránnyal indultak a többi tevékenységi területhez képest. Most azt látjuk holott még csak egy éve működik a program –, hogy már az óvodai életen belül is tapasztalható a pozitív változás. Tehát a gyermekek logikus gondolkodása is sokkal többet fejlődött, és nagyon szeretik, várják ezeket a foglalkozásokat. Ugyan a program jelen pillanatban nagycsoportos korosztályra íródott, de a kisebb életkorú csoportokba is bele lehet csempészni a Sakkjátszótér egyes elemeit. Jelen pillanatban csak két óvodapedagógusunk végezte el ezt a képzést, de távlati célunk, hogy valamennyi óvodapedagógusunk a telephelyi óvodából részt vegyen benne.

 

– Hogyan kell mégiscsak elképzelni egy foglalkozást? Mennyi ideig tart, és milyen formában tanulnak a gyerekek ez alatt?

 

Heti egyszer, kötött foglalkozás keretében vannak a gyerekek az óvodapedagógussal. Minden esetben van egy meghatározott célja a foglalkozásnak. Ez egyébként lehet tematikusan csak arra az egy napra vonatkozó, de lehet heteken át ugyanabban a projektben tartó foglalkozás is. Mindig tanulnak valami újat a számkörön és azokon a rendszereken belül, amelyek egyébként életkori sajátosságuk révén nekik megtanulható. Rengeteg játékos feladat van. A gyerekek nagyon interaktívak, és rettentően élvezik, saját ötleteiket az óvónő akár spontán módon be is tudja építeni. Nagyon jó eszközök vannak ehhez a programhoz. Van egy óriási mágnestábla, azon van a sakkjátszótér maga. Utcákra van osztva, és kimeríthetetlen lehetőségek tárháza, hogy azokon az utcákon belül hogyan lépegetnek a sakkbábukkal. A sakkbábok elnevezései is teljesen gyermekbarátok, a gyerekek könnyen megtanulják. Különböző tulajdonságokat rendelnek a figurákhoz.

 

– Beszéljünk kicsit a jövőt érintő tervekről. Várható-e még több újítás az óvoda életében?

 

Elsősorban szeretnénk egy kicsit megnyugodni, és szeretnénk túl lenni a beruházásokon, utána nyilván tudunk távlatokban gondolkodni. Most az elkövetkezendő nevelési évet szeretnénk a legnagyobb nyugalomban eltölteni. Azt szeretnénk, hogy az átmeneti helyszínen is megvalósuljon minden, ami eddig. Később például a telephely óvodában a Sakkjátszótér programot szeretnénk egy kicsit komolyabban kiterjeszteni. Van egy olyan célom is, hogy egy bázisintézményi címet vívjunk ki a Sakkjátszótérrel, hiszen valóban úttörőként vezettük be az óvodánkban ezt a programot. Látjuk a pozitív hozadékait, úgyhogy mindenképpen ebben erősödni szeretnénk, és akár jó gyakorlatként a többi óvodának is szeretnénk átadni ezt. Voltak már szakmai napjaink, akkor a többi óvoda képviselői is látták, hogy ez mennyire jó. A székhelyóvodában a művészeti program szintén egy komplex program. A művészetek bevonásával neveljük a gyermekeinket, és legfőbb célunk az, hogy a hagyományainkat meg tudjuk őrizni, továbbra tudjuk ápolni. Különböző műhelymunkákat szeretnénk megvalósítani. Különböző olyan vendégelőadókat próbálunk majd hívni, akik még inkább ki tudják szélesíteni ezt a látókört.

 

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL