Ma van az ENSZ világnapja

2023. október 24. 19:00 | behir.hu

1945. október 24-én ünnepélyesen ratifikálták az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1945. január 26-án San Franciscóban aláírt Alapokmányát. Erre emlékezünk az ENSZ napjával. A szervezetnek Magyarország 1955 óta tagja.

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) 2023-ban ünnepli megalakulásának 78. évfordulóját. A szervezet, mely mára a világ csaknem valamennyi független államát magában foglalja, 1945-ben azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az államok közti együttműködést, illetve a nemzetközi béke és biztonság megteremtését.

1944 augusztusában Washington közelében (Dumbarton Oaks) ült össze az Egyesült Nemzetek előkészítő tanácskozása, amelynek során az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szovjetunió, valamint Kína képviselői kidolgozták az ENSZ alapokmányának főbb rendelkezéseit. Megállapodtak abban, hogy az ENSZ legfelsőbb fóruma a tagállamok közgyűlése. Ezen kívül létrehozták a Biztonsági Tanácsot (BT) az öt nagyhatalom - USA, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Szovjetunió - állandó tagságával.

1945. február 4-én ismét találkozott Churchill, Roosevelt és Sztálin Jaltában megegyezett a létrehozandó Egyesült Nemzetek működési alapelveiben, s nemzetközi konferenciát hívott össze San Franciscóba az ENSZ alapokmányának kidolgozására.

Az ENSZ-nek jelenleg 193 tagállama van.

Forrás: Kormany.hu

További programok »

Világ

Uniós járványvédelmi központ: növekedni fog a kanyarós megbetegedések száma

A kanyarós megbetegedések száma az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább fog nőni, minden uniós tagállamnak maximális erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy elérje és fenntartsa a magas szintű átoltottságot - hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken.
2024. február 16. 18:34
FEL