Ma van a "férfiak napja", azaz Ivó nap

2020. május 19. 13:51 | Such Tamás

Amikor úgy 40 éve megemlítettem a nagymamámnak, hogy „van nőnap, van anyák napja, de miért nincs férfinap vagy apák napja?” Erre azt válaszolta az a bölcs asszony, aki még a vészkorszakban a cipőtalpából is tudott egy kiadós vacsorát komponálni, hogy „kutyafülét, minden nap ott vannak a kocsmában!”

A férfiak napjáról, mármint az Ivó napról úgy 25 éve hallottam először a Békés Megyei Hírlapnál, Nyemcsok Laci kollégámtól. (Biztos megünnepeltük....)

Majd eme jeles napnak a következő évtized végén lett Békéscsabán egy szervezett, periodikus formája is, az Első Csabai Tavaszi Szesztivál. Egészen pontosan Mácsai Sándor és az igen széles baráti köre 2009. május 19-e óta vágott bele meg az Ivó napi mulatságosba.

 

Ivó nap

Hűséges gyermekei a magyar hazának

 

„Most elmarad – mondja –, mert karantén van, és szájmaszkban bizony nem lehet inni.”

Miközben ki tudja mi okból, de az ötletgazda az első Ivón, amelyet még a Mester Klubban vittek sátor alá, épp egy szájmaszkban jelent meg. (Mácsai prof. = Nostradamus?)

Kérdésemre, mi jót tud az Ivó nap eredetéről, elmeséli: „még a ’80-as évek elején, az Állami Építőipari Vállalat által üzemeltett, Melós névre anyakönyvezett kultúrban rendeztük az elsőt; a választékos programban többek között férfi lábszépségverseny is szerepelt, amelyet Tatus, a 70 esztendős raktáros nyert meg.”

Hozzáfűzi, majd jó 30 évvel később, a Borozóban, (a drága) Józsa Misivel álmodták meg a folytatást.

„Misivel azt taglaltuk – folytatja –, hogy a házasságkötések 51 százaléka válással végződik… És mi az, hogy csak a házasságkötésnek, a temetésnek, a születésnek, a keresztelőnek van népünnepélye? A válásnak miért nincs? Így az első Ivó nap a válás tárgya köré épült.”

 

Ivó nap Pósteleken

Mácsai Ivo Dzsima Sándor és a haverok, muri, jaffa

 

Az ominózus zsúron egyebek mellett volt vállfa kiállítás, tányértörés, kenyértörés, majd a csinos „menyasszony” (naná, hogy Mácsai Sándor, aki nem mellesleg, 42 éve boldog házasságban él) a háta mögé dobott egy mákvirág-csokrot, amely kettévált a levegőben.

Majd a 2010-es szesztivál átbútorozott a Pietro Étterembe, végül Póstelekre. Az utóbbi helyszínen, 2012-ben, a londoni ötkarikás évében a Piaolimpiát, illetve 2014-ben, az I. világháború kitörésének a tiszteletére/szomorúságára a Virágháborút vitték ki a kastélyhoz.

S hogy idén mi lett volna a terv?

„Általában jó két hónapra szükség van arra – fogalmaz –, hogy összeálljon ez a pár óra… De ahogy fogalmaztam, maszkban nem lehet inni.”

 

További programok »

FEL