Ma indult Szarvas Mátyás kékkör futása: 39 napon át, napi 60-80 kilométert fut

2020. október 8. 13:02 | Mikóczy Erika

A békéscsabai származású, most Zala megyében élő, 60 éves Szarvas Mátyás ultraterepfutó ma indult el Szigligetről a III. Országos Kékkör Futásra.

Szarvas Mátyás az alapfoglalkozását tekintve pedagógus, egy ideig a békéscsabai Madách utcai iskola igazgatója is volt, és rengeteg diákjában ültette el a sport szeretetét. Ma üzletemberként, trénerként, előadóként tevékenykedik, és az életének folyamatosan szerves része a sport.

Megmászta már Európa legnagyobb csúcsait, világkupagyőztes ultrafutó, és két alkalommal, 2008-ban illetve 2009-ben 45 illetve 43 nap alatt végigfutotta a kéktúra magyar útvonalait. Most, 60 évesen, 39 nap alatt szeretné megtenni a hatalmas távot hazánk három leghosszabb, kék sávjelzésű turistaútján, amelyek a következők: Országos Kéktúra (1168 km), Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (537 km), Alföldi Kéktúra (861 km).

A kéktúra útvonalai által alkotott kékkör (forrás: kekkorfutas.hu)

Október 8-a és november 15-e között, a III. Országos Kékkör Futáson, 37500 méter szintkülönbséget leküzdve, napi 60-80 kilométeres távokat fut majd. Útját a kekkorfutas.hu oldalon követhetjük nyomon, ahol arról is beszámolt, miért vágott bele ismét. 

– Tizennyolc éve dolgoztam ezért. Sok? Kevés? Nézőpont kérdése. Igazából azonban a lényeg: sose vedd le a fókuszodat a célodról! Semmilyen szempontból! Ha ez így van, akkor sikerre vagy ítélve! Nekivágok egy 39 napos útnak, melynek ötlete 2002-ben született meg bennem... Soha ilyen nehéz körülmények között nem szerveztem semmilyen extrém teljesítményt. A megvalósulása már maga egy hősköltemény, bízom benne, hogy lesz alkalmam elmesélni sokszor, több helyen. Soha ilyen nehéz körülmények között, soha ilyen ellenszélben nem küzdöttem célért, célomért – az igazi értékét a rajtnak ez adja, minden más, ami már a futás alatt fog történni, ajándék – fogalmazta meg Szarvas Mátyás.

Mi pedig sok sikert, erőt, kitartást kívánunk az extrém kihívás teljesítéséhez, és igyekszünk majd nyomon követni, hogyan halad  Szarvas Mátyás a célja felé, és mennyi mindennel kell szembenéznie az útja során. 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL