Ma 30 éves a világ leghíresebb űrtávcsőve, a Hubble

2020. április 24. 12:05 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Éppen harminc éve, 1990. április 24-én lőtték fel a Kennedy Űrközpontból. A teleszkópot a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe. Most nemzetközi online eseményen ünnepel a csillagász közösség és ehhez az eseményhez az érdeklődök is kapcsolódhatnak.

Az eszközt a 20. század egyik legnagyobb csillagászáról, Edwin Powell Hubble-ról kapta a nevét, aki a század elején felfedezte, hogy az addig megfigyelt spirálködök, hasonló galaxisok, mint a Tejútrendszer. Majd megfigyelte azt is, hogy ezek a galaxisok távolodnak tőlünk, ez a felfedezés vezetett az ősrobbanás elméletéhez. Erről bővebben a ng.hu oldalon idekattintva olvashatnak.

Az űrtávcső elmúlt három évtizedben több millió fotót készített az infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban is. A csillagászok az eszköznek köszönhetően felfedezték a jelenleg ismert legtávolabbi galaxist, de a Naprendszer óriásbolygóinak viharjait is tanulmányozhatták. A legfontosabb felfedezéseket a csillagaszat.hu gyűjtötte össze, amelyekről idekattintva olvashatnak részleteket.

Sőt magyar vonatkozásai is vannak a Hubble űrtávcsővel végzett kutatásoknak, mivel az üstökösök Hubble-lel végzett megfigyelési programjaiban Tóth Imre csillagász is részt vett, aki az évforduló kapcsán egy cikkben foglalta össze az eszközhöz kapcsolódó munkáját, amelyet idekattintva olvashatnak el.

A NASA is megünnepli a Hubble 30 éves születésnapját, ezért az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala honlapján egy olyan felületet tett közzé, amely nagy érdeklődére tarthat számot. Ezen a linken, csak annyi a dolga az érdeklődőnek, hogy megadja a születési hónapját és napját, majd láthatja, hogy a születésnapján milyen fotót készített az űrtávcső.

Ezt a fotót 2008. november 27-én készítette a Hubble a NGC 2818 elnevezésű planetáris ködről Forrás: nasa.gov

Ezt a fotót 2008. november 27-én készítette a Hubble a NGC 2818 elnevezésű planetáris ködről Forrás: nasa.gov

Az ünnepi alkalomból a Svábhegyi Csillagvizsgáló is csatlakozott ahhoz a nemzetközi online eseményhez, amelyben a közösségi oldalon élőben mutatnak be eddig még sehol nem publikált felvételeket a teleszkóp friss felvételei közül. Hazánban Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója fogja levezetni a pénteken 14 órától kezdődő eseményt, amelyet idekattintva követhetnek nyomon.

További programok »

FEL