LMP: Fel kell készülni a klímakatasztrófára

2019. február 17. 13:15 | Gyemendi Réka

Az LMP Dél-Alföldi Regionális Elnöksége Békéscsabán ülésezett február 16-án, szombaton. Ezt követően Takács Péter elnök és Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szóvivőjetartott sajtótájékoztatót, melynek témája a klímakatasztrófa hatásainak békési kivédése és a közelgő uniós választásra való felkészülés volt. 

 

 

Vágó Gábor 2010-2014-ig volt a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, jelenleg pedig az LMP antikorrupciós szóvivője. A klímaváltozással kapcsolatban elmondta: az uniós tagországokban végzett vizsgálat alapján a megkérdezett állampolgárok kétharmada a globális klímaváltozást tartotta a legnagyobb veszélynek.

– A Lehet Más a Politika már a megalakulásakor figyelmeztetett erre a veszélyre, azóta is folyamatosan teszünk javaslatokat arra, hogy milyen lépéseket lehet tenni a már elkerülhetetlennek látszó katasztrófára elhárítása érdekében. Azért nevezem katasztrófának, mert amit jelenleg tapasztalunk, az csak a kezdet – fogalmazott a szóvivő. Kiemelte, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest  0,8 Celsius fokkal növekedett az átlaghőmérséklet az egész világon, a Kárpát-medencében viszont 1,3 Celsius fokkal. Ezért Magyarország kitettsége a klímaváltozásnak 50 százalékkal nagyobb, mint a világátlag.

– A klímaváltozás hatásait mindenki érzi a saját bőrén, ez a katasztrófa 5-10 éven belül olyan mértékű átalakulást hoz majd az életünkbe, amelyre időben fel kell készülnünk. Három olyan lépés van, amit meg kell tennünk: egyrészt a megújuló energiaforrásokat kell 100 százalékban a magyar energiatermelés középpontjába állítani. Továbbá a közösségi közlekedés középpontjában a vasútfejlesztésnek kell állnia. Végül pedig a mezőgazdaságban kell olyan reformokat hozni, hogy a kisléptékű és a magas hozzáadott értékű kertgazdaságok kerüljenek előtérbe a nagy, ipari méretű, mezőgazdasági szántóföldi termesztés helyett – összegzett Vágó Gábor.

Az LMP a következő hetekben egy klímatörvényt is beterjeszt az Országgyűlés elé. Ennek célja, hogy csak olyan beruházásokat lehessen folytatni Magyarország területén, amelyek megelőzik a klímaváltozást.  Takács Péter kiemelte: meg kell határozni, melyek azok a kötelezettségek, amit ennek érdekében vállani kell. Meg kell határozni, mit tehet maga az egyén, a települési önkormányzat és a kormány a globális felmelegedés csökkentése érdekében.

 

FEL