Liszt a Magyarok Kenyeréhez

2016. szeptember 20. 15:01 | Balázs Anett

A legtöbb magyarországi megyébe, sőt még a határokon túli magyarlakta területekre is elindulnak hamarosan azok a liszteszsákokkal megrakott teherautók, amit sok ezer magyar gazda adott össze. 2016-ban hatodik alkalommal szervezték meg a Magyarok Kenyere adományozó napot.  Békéscsaba a kezdetektől fogva csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján osztották szét a rászorulók között a támogatást.

 

Összesen közel ötszáz tonna búzaadomány gyűlt össze az országban.  A Békés megyei gazdálkodók ehhez mintegy huszonnégy tonnával járultak hozzá.  Az Agrárkamara Békés megyei szervezete az ebből készült mintegy tizenöt tonna lisztet a megyei karitatív szerveteken keresztül juttatja el a rászoruló gyermekek számára.

A felhívásunk alapján országosan megmozdult a gazdatársadalom és gazdálkodók, vállalkozó  nagyüzemek adakoztak. Évről évre egyre nagyobb mennyiség gyűlik össze, jelenleg Békés megyében több mint 23 tonna búzát adott a több mint 80 adományozó – mondta Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke.

A Családsegítő Központ is kapott

Az adakozó kedvnek köszönhetően a megyében található mind a kilenc járásba jut az adományból. A gyermekjóléti szervezetek képviselői a lisztadományról szóló oklevelet Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei elnökétől vehették át a Békéscsabai Jókai Színház Ibsen szalonjában.

A kedvezményezett szervezetek közt van a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ is. Az intézmény örömmel fogadta az adományt, melynek már szinte meg is van a helye, hiszen egy hónapban átlagosan 4-500 család fordul hozzájuk segítségért.

Nagy szükség van erre az adományra, sőt mindegyikre nagy szükség van. Sok rászoruló családdal vagyunk kapcsolatban napi szinten. Természetesen elsősorban a gyermekes családok körében fogjuk ezt az adományt szétosztani – hangsúlyozta Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ  intézményvezetője.

A magyarországi szervezetek mellett a tavalyi évhez hasonlóan Erdélybe és Kárpátaljára is jut a gazdák fáradtságos munkája által megtermelt és összegyűjtött gabonából.              

 

 

FEL