Lilában pompázik a palota a koraszülöttekért

2017. november 18. 12:06 | Horváth Szabolcs

Hazánkban 2011 óta november 17-én rendezik meg a Nemzetközi Koraszülött Napot. Ebből az alkalomból lila színbe öltöztették a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. A szín a reményt, a hitet, a bátorságot és az érzékenységet szimbolizálja.

Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány nevéhez fűződik a hazai szinten egyedinek mondható történet, vagyis a rekordidő alatt - magánszemélyektől, vállalkozóktól, szervezetektől és önkormányzatoktól kapott támogatásokból - beszerzett koraszülöttmentő autó. Ezzel nőnek a Békés megyei koraszülöttek életesélyei és lehetőséget ad arra, hogy egészséges felnőtt váljon belőlük. A mostani figyelemfelhívó fényfestés is a kuratórium elnökének - mindenki „Abdul dokijának” - nevéhez fűződik. Mint mondja, a lila szín a a reményt, a hitet, a bátorságot és az együttérzést, érzékenységet szimbolizálja.
- Nagy a probléma, mert Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülött, évente körülbelül nyolcezren születnek hamarabb, mint az ideális lenne s - ezért is kell kiemelt figyelmet fordítani rájuk. Hatalmas harcot vívnak a szülők, az egészségügyi dolgozók itt Békés megyében is, nálunk 250 koraszülött gyermek látja meg a napvilágot évente. A koraszülött ellátás napjainkban szerencsére rohamosan fejlődik, a műszerek, a kezelési lehetőségek és a szemlélet is sokat változott. Ma már a koraszülött osztályok a szülők előtt 24 órán át nyitva állnak. Aktívan részt vehetnek az ápolásban és a  kezelésben - fogalmazott a gyermekorvos.
Hangsúlyozta, a központi kórházban ők is bevezették a kenguru módszert, ott lehetnek a szülők a kicsikkel, a gyermekek pedig az anya hasán, mellkasán lehet, akár órákon keresztül. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, ez nagy előrelépés, de van még dolguk, van fejleszteni való és a koraszülöttmentő autó működtetésére indított gyűjtés továbbra sem áll meg.

További programok »

Gyula

Európa Kiadó koncert Gyulán

December 14-én Gyulán, a Gyulai Várszínházban ad koncertet az Európa Kiadó a Kultúr Cafe 48 szervezésében. Igazi zenei csemegének ígérkezik az alkalom, melyre szeretettel várnak mindenkit a szervezők.
2019. november 25. 04:04
FEL