Szolgálatra kész a koraszülött mentőautó

2018. június 27. 07:13 | behir

Felszerelve várja a közadakozásból tavaly megvásárolt koraszülött mentőautó, hogy lezáruljanak az engedélyeztetési eljárások, s szolgálatba állhasson. Az életmentő eszközökkel már felszerelt járművet június 30-án, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában megrendezésre kerülő Kora PICniken mutatják be.

Megtörtént a koraszülöttek életesélyeit javító különleges mentőautó orvosi eszközökkel való felszerelése, jelenleg a szolgálatba álláshoz elengedhetetlenül szükséges engedélyeztetési eljárások zajlanak – minderről a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke adott tájékoztatást. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed közlése szerint a speciális felszereltségű gépjárművet június 30-án egy családi napként jellemezhető pikniken mutatják majd be, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában – írja a  Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleménye.

– Ez lesz a koraszülött mentőautó születésnapja és azt tervezzük, hogy minden évben megünnepeljük majd – ismertette a Békés Megyei Központi Kórház neonatológus főorvosa. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány június 30-i családi napja a Kora PICnik nevet viseli.

A részletes program

Koraszülött intenzív osztálynak is tekintető speciális mentőautó legközelebb Szegeden és Debrecenben, 110-120 kilométerre található, ezért volt kiemelten fontos cél, hogy Békés megye területén is állandóan rendelkezésre álljon egy ilyen gépjármű. Nagyon fontos, hogy a mozgó, koraszülött intenzív osztály a szakszemélyzettel együtt itt helyben, kevesebb idő alatt tud rendelkezésre állni.

Az ellátási idő jelentős rövidülésével a csöppségek életesélyei is javulnak. Kevesebb várakozással történhet meg adott esetben egy műtéti eljárásra, orvosi beavatkozásra történő szállítás. A felszereléshez tartozik például egy lélegeztető-gép, többféle infúziós pumpa, több monitor, mintha ténylegesen az intenzív osztályon lenne a gyermek.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kiemelte, a beszerzés által javul az ellátás és hatékonyabbá válik az orvosi munkavégzés. Mint megfogalmazta, a Kora PICnik névre keresztelt családi nap célja az ünneplés mellett a figyelemfelkeltés, hiszen a mentőautó működtetése, fenntartása is jelentős költségekkel jár és csak folyamatos támogatással oldható meg az üzemeltetés.

A Békés megyét, sőt az országrészt megindító gyűjtés 2016 őszén indult, a mentőautó hivatalos átadása 2017 szeptemberében történt meg a Gyulai Vár előtti területen. A gépjármű nagyságrendileg 30 millió forintba került, míg a felszereléséhez szükséges eszközökre mintegy 20 millió forintot költöttek.

 

További programok »

Gyula

FEL