Lezárult egy népművészeti közösségfejlesztő projekt Békés megyében

2020. február 22. 11:39 | Gyemendi Réka

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület sajtótájékoztatót tartott pénteken Békéscsabán, a Kornélia Étteremben. A rendezvényen a "Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című, lezárult projektet mutatták be, valamint egy, a projekthez kapcsolódó pályázatot is ismertettek.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt eredményeit Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa, projektmenedzsere mutatta be.

Kocsis Klára kiemelte, hogy a projekt futamideje harminchat hónap, ez 2017. március 1-jétől 2020. február 29-éig tart. A projekt fő célkitűzése a közösségek létrehozása, illetve a népi kézművesség megőrzése, újratanítása volt.

– Hat partnerszervezettel működtünk együtt, volt partnerünk többek között Békéscsabáról, Tótkomlósról, Mezőkovácsházáról, Telekgerendásról és Újkígyósról is. Minden településen létrehoztunk egy kisközösséget, a helyi igényeknek megfelelően választott népművészeti szakágakban – ismertette a projektmenedzser.

A Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál és hozzá kapcsolódó „Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítást Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke mutatta be.

Az elnök elmondta: tizenhetedik alkalommal rendezték meg a népi textíliával foglalkozók ünnepét, ehhez kapcsolódóan hirdettek meg egy pályázatot. Mint mondta, a fesztivált kétévente hívják életre, az alkotók pedig minden alkalommal más témát dolgoznak fel. 

– Most ahhoz a témához nyúltunk, hogyan lehet a mi népi textilhagyományunkat - csipke, hímzés, viselet, nemez - a mai életben hasznosítani, hogyan lehet ebből hordható ruhákat készíteni. Megdöbbentem, mennyi textil érkezett: összesen 1800 darab. A Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Erdélyből is küldtek. A pályaművek szakmai színvonala is nagyon jó volt, a zsűri nem volt könnyű helyzetben – ismertette az elnök.

A pályaművekből 1200 darab lesz látható a Békés Megyei Könyvtárban március 6-tól.

 

További programok »

Itthon

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL