Lezárt ügy: Tűzifát árusítottak, becsapták a vevőiket

2016. május 9. 14:58 | Mikóczy Erika

A rendőrség vádemelést javasol egy háromtagú kazincbarcikai társaság tagjai ellen, akik egy nőt és egy férfit károsítottak meg Békéscsabán.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társaság tagjai ellen, akik 2015. augusztus 17-én tűzifát árusítottak Békéscsabán. Először a Máriássy utcában vásárolt tőlük egy férfi, aki 15 mázsát kért a kialkudott kétezer forintos mázsánkénti áron. A gyanúsítottak végül 57 ezer forintot fizettetek ki vele a lerakott mennyiségért, amelyről csak utóbb derült ki, hogy mindössze 7 mázsa. Fél órával később a Bessenyei utcában már egy nőhöz csengettek be a házaló árusok, aki úgy döntött: 20 mázsát vesz a kétezer forintos tűzifából. Kifizette a 40 ezer forintot, majd amikor az ismeretlenek távoztak, kiderült, hogy alig 5 mázsa fát kapott a pénzéért.

A 40 éves N. Zsolt, a 25 éves P. Gábor és a 27 éves H. Sándorné ellen folytatott nyomozást a Békéscsabai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 2016. május 4-én vádemelési javaslattal zárta le és az eljárás iratait a gyanúsítottak ellen vádemelési javaslattal küldte el a Békéscsabai Járási Ügyészségre.

A rendőrség ezúton hívja fel a figyelmet arra, hogy ilyen és ehhez hasonló csalások nem csak a téli időszakban, a fűtési szezonban történnek. Sokan tavasszal, illetve nyáron szerzik be a fűtőanyagokat. A bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség kéri, hogy fontolják meg a kedvezőnek tűnő, a piaci árnál alacsonyabb árról szóló ajánlatokat. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg kérjék olyan családtag vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. A pénz átadása előtt mindenképpen győződjenek meg róla, hogy annyi fát kapnak, amennyiért fizetnek. Ha lakóhelyükre rendelik a fát, idegeneket ne engedjenek be a házba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a vételárat és ne a szállítók szeme láttára vegyék elő megtakarított pénzüket.

FEL