Levizsgáztak az első, elektromos autókhoz is értő szakemberek

2019. február 17. 19:11 | Gyemendi Réka

Szombaton vizsgáztak a régió egyik elsőként végző, elektromos autókhoz is értő szakemberei. A megyében, a régióban és országos viszonylatban is az elsők között szervezte meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az alternatív gépjárműhajtási technikus szakma iskolarendszerű képzését.  Az első, keresztféléves osztály 13 tanulója szombaton tette le gyakorlati vizsgáját az egyik békéscsabai autókereskedés szerelőműhelyében.

 

  

Kiss Mihály, az iskola igazgatója elmondta: azt tapasztalák, hogy egyre inkább terjednek az elektromos és alternatív technológiával hajtott járművek, amelyekhez más képzettségre van szüksége a szakembereknek, ezért kezdődött el az első OKJ-s képzés is az iskolában. Az alternatív gépjármű technikusi szakma magában foglalja az "alternatív autók", így a gázautó (CNG, LPG), a tüzelőanyagcellás, a hibrid és az elektromos autók szervizelésének, illetve karbantartásának tevékenységeit.

A 2018 februárjában, elsőként felnőttoktatásban indított képzésben az iskolával a Meszlényi-Autó Kft. működött együtt. Meszlényi György ügyvezető igazgató a kezdeményezés mellé állt és oktatói bázisként biztosított telephelyet.

– Cégünk eddig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szakképzéssel, az iskolával jó kapcsolatot ápoljon. Az elmúlt években nagyon sok tanuló nálunk szerezte meg gyakorlati tudását a szakmunkásképzéshez kapcsolódóan. Az alternatív hajtás mostanában került napirendre, szinte párhuzamosan az elektromos járművek megjelenésével. Ezeket az autókat eddig is javítottuk, most viszont újabb rendszerek kerülnek előtérbe. Az is elmondható, hogy ennek a tudásnak az alapjaival a hagyományos autószerelőképzésben résztvevők nem találkoznak – fogalmazott Meszlényi György.

 

Kép: Tóth Áron

 

A képzésben résztvevők a rendelkezésre bocsátott gépjárműveken szereztek naprakész és piacképes ismereteket több autómárka palettáján megtalálható alternatív hajtású gépjárművekről. A képzésben Kiss Zoltán, a Meszlényi-Autó cégcsoport műszaki igazgatója vett részt oktatóként.

 

A vizsgafeladatok között volt a jármű áramtalanítása is. Kép: Tóth Áron

 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2019. szeptemberétől nappali rendszerű iskolai képzésben is elindította ezt a szakmai képzést azok számára, akik rendelkeznek a megfelelő alapvégzettséggel. A sikeres vizsgák letétele után versenyképes és jövő orientált szakmai tudással rendelkező szakemberek kerülnek ki a munkaerőpiacra.

FEL