Lengyel alkotmány ünnep a Lencsési Közösségi Házban

2023. május 4. 11:00 | Fajó Attila

Szerda délután a lengyel alkotmány ünnepe apropóján tablókiállítás nyílt a Lencsési Közösségi Házban. Az ünnepélyes eseményt a Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, a Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, valamint a Budapesti Lengyel Intézet rendezte meg.

A Remény határai című tablókiállítás anyaga Budapestről érkezett. Annak a történelmi jelentőségű eseménynek állít emléket, amikor a második világháború nyitányán, a német katonai nyomás elől a magyar állam által felnyitott határátlépőkön át hetvenezer lengyel katona és százezer lengyel civil menekült a biztonságot jelentő magyar fennhatóságú területekre. 

A Lencsési Közösségi Házban a kiállítást Leszkó Pál egyesületi elnök nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: az országaink közötti jó kapcsolat megengedi, hogy közösen ünnepeljünk, tovább öregbítve a meglévő baráti viszonyt.

Leszkó Malgorzata, a városi lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke pedig elmondta, igen jeles nap május 3-a Lengyelországban, hiszen az ezen a napon 1791-ben elfogadott alkotmány volt az első olyan dokumentum Európában, amely minden állampolgár számára azonos és egyenlő jogokat biztosított.

A kiállítás két héten át tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban.

Galéria

További programok »

FEL