Lázár János: a kvóta és a pénzbüntetés is a kényszerről szól

2016. május 12. 14:10 | Mikóczy Erika

Az Európai Bizottság (EB) nem erőszakolhatja ki sem a kötelező kényszerbetelepítési kvótát, sem az azt elutasítók pénzbüntetését – hangoztatta Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint az EB javaslata a kényszerről szól, végletesen ellentétes az unió alapokmányaival, szembemegy az európai emberek akaratával és nem fejezi ki a tagállamok egy részének politikai akaratát.

A tárcavezető egyúttal az elmúlt 25 év egyik legfontosabb kérdéseként hivatkozott a kvótareferendumra, amely szavai szerint várhatóan szeptemberben vagy október elején lehet.

 

Akár még idén betilthatnak egyes dohánytermékeket

 

Rövid időn belül betilthatnak egyes dohánytermékeket Magyarországon, és egységes csomagolást is bevezetnek - közölte a kormány döntését Lázár János.

A miniszter az egészség védelmével, a dohányzók számának csökkentésével indokolta a lépést. Kifejtette, hogy az egységes csomagolással a reklámozásnak akarják elejét venni.

A tiltás pedig azokra a termékekre vonatkozna, amelyek gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövényadalékot, ízesítést tartalmaznak. A tiltott körbe tartoznak majd a mentolos cigaretták és a kapszulás dohánytermékek.

 

A tömegközlekedés minőségének javítása a cél

 

Lázár János közlése szerint a következő időszakban elfogadandó nemzeti közlekedési stratégia célja a tömegközlekedés minőségének javítása, olyan átalakítás, amely élhetőbbé teszi az országot.

A tárcavezető elmondta, az elmúlt hat év gazdasági tevékenysége lehetővé teszi, hogy a magyar autóbuszgyártást visszategyék a nemzetközi buszgyártás térképére. Mára már létezik egy olyan magyar buszgyártó kapacitás, amely a tömegközlekedésben bekövetkező változások, beszerzések esetén biztosítja a magyar ipar érdekeinek érvényesülését - mondta.

A miniszter hozzátette, a közlekedési stratégia azzal is számol, hogy a tömegközlekedést üzemeltetőkkel - például önkormányzatokkal, fővárosi önkormányzatokkal, állami cégekkel - értelmes együttműködés valósuljon meg, amelynek következménye a nemzeti ipar erősödése lesz.

 

A minőség javítása az oktatási átalakítások céljaA minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként Lázár János. A miniszter a szakképzés átalakításáról szólva közölte: céljuk az, hogy a szakgimnáziumok elvégzése után a diák érettségi birtokában dönthessen arról, hogy munkába áll vagy továbbtanul.

A tárcavezető közölte, azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. Megerősítette, hogy 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, és a rendszert úgy alakítják át, hogy lesz egy a szaktárca alá rendelt Klebelsberg oktatási központ, amely alatt 57 tankerületi központot alakítanak ki. Hozzátette: változni fog az iskolaigazgatók jogköre is.

Lázár János szólt arról is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás egyik okaként említette, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulni a diáknak, hogy munkába állhasson.

 

Önálló Mezőhegyes-törvény készül

 

Önálló törvényben szabályozná a mezőhegyesi ménesbirtok feladatait a kormány - mondta Lázár János. A miniszter célként jelölte meg a hagyományok továbbvitelét, a növénytermesztés és állattenyésztés további erősítését, továbbá a kutatási terület - egyebek mellett a vetőmag-nemesítés - fejlesztését.

A tárcavezető azt is közölte: a kormány arra utasította a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy 110  milliárd forint értékben nyújtson kamatmentes visszatérítendő támogatást egyebek mellett természetes személyeknek és társasházaknak energetikai korszerűsítésre.

 

Forrás: mti.hu, kormany.hu

 

FEL