– Laura mindennap kérdezgeti, hogy mikor visszük már a Csabai Rendezvénypajtába a versenydarabokat, ugyanis tavaly ez nagyon nagy élményt jelentett számára is – hangsúlyozta a hentesmester. – Mondtam neki, hogy már nem sokat kell aludnia, amikor indulunk a két készítményünkkel. Az egyik hagyományos, kulárés vastagkolbász, a másik dorka lesz. Vagyis a nagyon vastag, vakbélbe töltött kolbász. Erre különösen vigyázni kell, hiszen tovább érlelődik.
Pallér Sándorék a meghatározott időben, október 10–12. között, valamelyik napon adják le a kolbászokat, amiket a többivel együtt október 13-án bírál el a szakmai és médiazsűri. Az eredményhirdetést október 20-án, csütörtökön, a fesztivál ingyenes nyitónapján a rendezvény helyszínén, a CsabaParkban tartják.
– Minden versenytársunkhoz hasonlóan Laurával együtt mi is bízunk abban, hogy jelenésünk lesz a színpadon, vagyis díjazzák a portékánkat – ecsetelte Pallér Sándor. Aki másnap, a pénteki látványdisznótorok egyikén már egy hízót dolgoz fel a fesztiválon, a Csabai Kolbászklub sátra mellett. Mégpedig azokkal a barátaival, akikkel a kistermelői vállalkozását kezdte.
Pallér Sándor elmondta, hatéves korában szúrta le az első hízót a nagyapjáéknál tartott disznótoron.
– Megtanultam tőle, hogy a kolbászig vezető úton az alapanyag minősége a kiindulópont – hangsúlyozta a hentesmester. – A takarmányt magam állítom elő, és a sertések az árpa, kukorica mellett vitaminokat kapnak az egészséges csontozat és a jó kondíció eléréséhez.
A jó erőnlétre Sándornak is szüksége lesz, ugyanis a fesztivál szombati gyúróversenyén a Szerbiából, Sidről érkező barátaival tölt együtt, minden bizonnyal nemcsak kolbászt, hanem a poharakba egy-két korty pálinkát is.
Forrás: Csabai Kolbászesztivál