Lámpások fénye hozta el a Márton-nap üzenetét Békéscsabán

2023. november 10. 18:41 | Hegyi Boglárka

Az elmúlt napokban játékos formában ismerkedhettek meg a legkisebbek Szent Márton legendájával a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában. A tematikus hét programja az ünnepkör kiemelt programjával, a lámpás felvonulással, és a barátság linzer elfogyasztásával zárult.

Pribelszki Péterné, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy a Játékvarázs pedagógiai programjuk kiemelt feladata a hagyományőrzés, a hagyományápolás. Az intézmény őszi ünnepkörhöz kapcsolódó, kiemelt rendezvénye a Márton-napi lámpásfelvonulás, mely már közel 10 éves múlttal rendelkezik.

 

Galéria

 

Az ünnepségen a gyerekek és szüleik, testvéreik is részt vettek. A családok mellett a programra ellátogatott Békéscsaba alpolgármestere is. Varga Tamás a behir.hu-nak hangsúlyozta, hogy minden ünnepély, illetve hagyományőrző, hagyományteremtő program fontos a városvezetés számára. A Márton-nap ilyen szempontból különleges, mert nemcsak a gyerekek, hanem családjaik is aktív részesei ennek a programnak.

– A tematikus hétnek és a rendezvénynek köszönhetően az ovisok olyan tényeket, információkat visznek magukkal, melyek egy kellemes emlékkel párosulva felelevenednek, és segíthetik majd az iskolában a boldogulásukat – fogalmazott Varga Tamás.

A libásdalok közös eléneklése után elindult a lámpásjárás az Ókörös trió felvezetésével népi dallamok kíséretében. Kicsik és nagyok a lámpásaikkal együtt világították meg a Kölcsey utca környékét, emlékezteve a békéscsabaiakat a Márton-napi hagyományokra. Az óvodába visszatérve forró tea, libazsíros kenyér, és az elmaradhatatlan liba linzer várta az ovisokat és családjaikat.

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL