Laminált üveggyártó sorral bővült az orosházi Guardian

2017. március 10. 10:17 | Varga Diána

A laminált üvegtermékek iránt növekvő európai kereslet kielégítésére a Guardian Glass új, laminált üveggyártó sorral bővíti orosházi üveggyárát. 

Az üzemben hagyományos és bevonatos laminált üvegek mellett speciális termékek, így a többi között hangszigetelő, vastag és színes laminált üvegek is készülnek majd - tudatta közleményében a cég.

Európa egyre több országában törvény írja elő a biztonsági üvegek kötelező használatát külső nyílászárók és beltéri üvegek estén, és ehhez a laminált üveg a leghatékonyabb megoldás. Egyre nagyobb az igény a természetes fényre az épületek belsejében, ezáltal nő a kereslet a nagyobb és energiahatékonyabb nyílászárók iránt – ez pedig a jobb mechanikus ellenálló képességű és biztonságosabb laminált üvegek keresletét is erősíti. A kereskedelmi és lakóingatlanok esetén is egyre komolyabb szempont a zajcsökkentés és hangszigetelés, ami a hangszigetelő laminált üvegek iránti kereslet növekedését eredményezi.

„Orosházán már most is gyártunk bevonatos üveget, így a laminált üveggyártás elindításával optimális termékskálát tudunk majd kínálni ügyfeleinknek lakossági és projektcélú felhasználásra. Többek között low-e hőszigetelő, napvédő és más speciális laminált üvegeket, például tükröződésmentes Guardian Clarity™üveget” - mondta a Guardian Glass Europe alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója, Guus Boekhoudt.

Az új, laminált üveg gyártósor létrehozása a Guardian Glass által 2016-ban megkezdett átalakítás következő, logikus lépése. Az átalakítás során a társaság átállt a hagyományos síküvegről a Guardian nagyobb fényáteresztő képességű Guardian ExtraClear® üvegének gyártására, az épületeken belüli nagyobb mennyiségű természetes fény iránti növekvő igény kielégítése érdekében. A laminált üveggyártás várhatóan 2018 első negyedévében kezdődik meg.

A változások eredményeként, valamint a piaci trendekre és a tükörgyártási technológiában történt változásokra válaszul a Guardian Glass az orosházi tükörgyártás megszüntetése mellett döntött.  A tükörgyártás véglegesen 2017. március végén áll le. A Guardian Glass luxemburgi Dudelange üzeme azonban ettől függetlenül továbbra is gyártja és forgalmazza az európai vásárlók részére az ólom- és rézmentes UltraMirror™ terméket. 

FEL