Labdarúgás: 35 éves a legendás 10-1-es magyar győzelem

2017. június 15. 17:30 | behir.hu

Néhány nappal az andorrai botlás után egy nagyszerű magyar focisikerre emlékezünk.

Pontosan harmincöt évvel ezelőtt, 1982. június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott 10–1-re győzött Salvador ellen a spanyolországi világbajnokság csoportküzdelmeinek első fordulójában, ezzel az első – és egyelőre utolsó – csapat a vb-k történetében, amely kétszámjegyű gólt szerzett.

 

Mészöly Kálmán tanítványai a csapatkapitány Nyilasi Tibor fejes góljával már a negyedik percben megszerezték a vezetést, majd a szünet előtt Pölöskei Gábor és Fazekas László is betalált. A fordulást követően előbb Tóth József, majd ismét Fazekas volt eredményes, ezután a rivális Luis Ramírez révén szépített.

A szövetségi kapitány nem sokkal később pályára küldte Kiss Lászlót, aki a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát jegyezte, ugyanis a 69., a 72. és a 76. percben is kapuba talált, ráadásul első és második találata között Szentes Lázár is gólt szerzett. A hajrában Nyilasi második góljával állította be a történelmi végeredményt, amely – holtversenyben – a vb-k történetének legnagyobb arányú győzelme. Korábban két csapatnak sikerült kilencgólos különbséggel diadalmaskodnia, 1954-ben az Aranycsapat a dél-koreaiakat, 1974-ben pedig a jugoszlávok a zairei csapatot győzték le 9–0-ra.

A következő ellenfél a legjobb formában lévő Argentína volt, melyben

Maradona, Passarella, Tarantini, Ardiles, Kempes játszott, és 4–1-re győzött is a magyar csapat ellen. A továbbjutást a harmadik mérkőzésen Belgium 76. percben szerzett egyenlítő gólja akadályozta meg.

Az MLSZ TV jóvoltából a meccs újranézhető itt.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Magyarország–El Salvador 10–1 (3–0)

Elche, Nuevo Estadio, 1982. június 15., 23 ezer néző. V: Ebrahim El Doj (bahreini)

Magyarország: Mészáros Ferenc – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 56.), Pölöskei Gábor

G: Nyilasi (4., 83.), Pölöskei (11.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (50.), Kiss L. (69., 72., 76.), Szentes (70.), illetve Luis Ramírez (64.)

További programok »

Labdarúgás

Zsinórban harmadjára nyerte meg a Téli Kupát a Gyöngy Presszó - galériával

A békéscsabai önkormányzat hagyományosan, immár 37. alkalommal szervezte meg a téli teremlabdarúgó bajnokságot, amelynek döntője vasárnap a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban zajlott. A DECHATLON Téli Kupa utolsó játéknapján a Gyöngy Presszó csapata végzett az első helyen, zsinórban harmadjára.
2020. február 23. 20:13
FEL