Különleges irodalom órát tartott Majoros Nóra írónő Békéscsabán

2021. szeptember 3. 16:10 | Vári Bianka

Majoros Nóra az ünnepi könyvhét egyik elemeként érkezett a Jaminai Könyvtárba, ahol az Erzsébethelyi Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak tartott interaktív irodalomórát. A résztvevők az írónővel együtt alkottak kalandos regényt.

Idén júniusról szeptemberre tolódott az ünnepi könyvhét. Az országos programsorozathoz a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott. Pénteken a jaminai könyvtárban interaktív irodalmi foglalkozást tartottak az Erzsébethelyi Általános Iskola egyik negyedikes osztályának. Az eseményen Majoros Nóra írónő a gyerekekkel együtt alkotott regényt. A résztvevők egy rövid mesekezdet meghallgatása után közösen dönthettek a folytatásról, annak műfajáról, szereplőiről.

– Ezzel nem az írás rejtelmeit fogják megismerni a gyerekek, hanem egy fordított műelemzést végzünk. Megbeszéljük, hogy egy történet mitől lesz kerek, mi viszi előre, milyenek a szereplők, milyen műfajokban lehet gondolkodni. Ők pedig nem tudják, hogy közben ez az ő irodalom-tudásukat is segíti – fogalmazott az író.

A gyerekek először két történet-kezdet közül választhattak: az egyiknek egy borz, a másiknak egy robot volt a szereplője. Miután megszavazták, melyikkel szeretnének foglalkozni, eldöntötték, hogy a regény vicces, kalandos, netán tragikus legyen. Ezután a gyerekek ötletei alapján körvonalazódott a történet íve: miből lesz konfliktus, mi lesz a csúcspont, végül mi lesz a megoldás. A diákok fantáziája pedig szárnyalt: szó volt bankrabló szomszédről, emberi tulajdonságokat elsajátító robotokról és kincset őrző nagymamáról is.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A gyerekeket kísérő pedagógus elmondta: nagyon örül, hogy eljutottak a rendezvényre és személyes élményt szerezhettek. Kecskésné Ancsin Mária hozzátette, hogy a gyerekek az itt szerzett élményeket és ismereteket az iskolai munkájukban is tudják majd hasznosítani. 

– Harmadik osztályban kezdjük lerakni az írásbeli szövegalkotás alapjait. Negyedik osztályban már leírásokat és elbeszéléseket alkotnak a gyerekek és ez a meseszövés, amit most láttak, segíti őket abban, hogy ezeket majd úgy fogalmazzák meg, építsék fel, ahogy itt most megtették az írónővel együtt – mondta a pedagógus.

A megyei könyvtár vezető-helyettese szerint soha nem lehet elég korán kezdeni a kötetek iránti érdeklődést.

– Leginkább a kisgyermekkorban érezhető, hogy a könyv igen közel áll hozzájuk. Az lenne az igazán jó, hogyha ezt az érdeklődést akár felnőtt korukig is meg tudnák őrizni. Ezért nagyon jó, hogy a gyerekek könyvtári környezetben egy írónővel találkozhattak és mesét szőttek – mondta Lukoviczki Anna.

További programok »

FEL