Kukorica és napraforgó témájú tanácskozás volt Szarvason

2021. október 15. 13:30 | behir.hu

Az élelmiszer- és agrártudományok speciális területet képviselnek, az élelmiszer stratégiai termék. A felelősség és a feladat is óriási. Véleményem szerint a létrejött MATE garancia a komplexitásra és a feladatok súlyozására – idézte riportjában dr. Kulcsár Lászlót a Magyar Mezőgazdaság.

A kukorica a megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb termény Magyarországon – mondta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke a MATE Környezettudományi Intézet, Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszéke által szervezett kukorica és napraforgó tanácskozáson éa szántóföldi bemutatón. A Szarvason tartott szakmai rendezvényen az is elhangzott, hogy a gazdaságnak egyre inkább együtt kell működni a tudománnyal, a képzéssel, az oktatással, hiszen a fejlődő világ olyan kihívásokat produkál, amely csak ezt a metodikát teszi lehetővé. 

Az élelmiszer- és agrártudományok speciális területet képviselnek, az élelmiszer stratégiai termék. A felelősség és a feladat is óriási. Véleményem szerint a létrejött MATE garancia a komplexitásra és a feladatok súlyozására – idézte riportjában dr. Kulcsár Lászlót a Magyar Mezőgazdaság.


Stratégiai termék

A MATE KÖTI ÖMT tanszékvezetője, dr. Futó Zoltán egyetemi docens előadásában kiemelte, hogy világviszonylatban 1 milliárd tonna kukorica terem, a mennyiség egyenletesen növekszik, a vetésterület hamarosan eléri a 200 millió hektárt. Békés megye nem ahhoz szokott hozzá, mint amit idén tapasztaltunk időjárás terén. Azonban egyre gyakrabban nézünk majd hasonló kihívás elé. A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle – közölte. Magyarország az utóbbi években hozzászokott a jóhoz: 7-8 tonnás termésátlagokat voltunk képesek elérni, igaz, az idei év ezt majd árnyalja, megkockáztatom, hogy a 6,38-at sem éri el 2021-ben – osztotta meg a tapasztalatait a szakember.

 

A napraforgó és az olajosok jelentősége

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora a napraforgóval kapcsolatban arról beszélt, hogy Oroszország és Ukrajna összesen 13 millió hektáron termeszti ezt a növényt, ez a felét teszi ki világ napraforgótermesztő területeinek. Közölte, hogy az olajat adó növényi termékek között megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Az olajnövények 1 millió hektáros vetésterülete összesen körülbelül a búzával és a kukoricával vetekszik. Így megkerülhetetlenül fontos növénycsoport, sokféle felhasználási területük van.

 

A gyakorlati bemutató kukoricafajtái

Az elméleti előadások után a Tessedik Campus iskolaföldjén tartottak szántóföldi bemutatót. A Nitrogénművek Zrt. fejlesztőmérnöke, dr. Varga Csaba azt mondta, hogy a cég és az egyetem közös kísérleti parcelláin többek között azt vizsgálják, hogyan tudnak területre optimalizált szaktanácsot adni. Turóczki Emese, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője számos kukoricafajtát bemutatott. A GK Lehelről például elmondta, hogy 490-es éréscsoportba tartozó, kimondottan silókukorica, amely rendkívüli magasságú, nagy zöldtömeget képviselő növény. A MATE és a KWS Magyarország Kft. együttműködése most kezdődött. Egyelőre 3 kukoricafajtát vizsgálnak – árulta el Kugyelka Mihály területi képviselő. A legkorábbi fajtájuk a Rikardo, kompakt, zömök csövei vannak, melyek öntözetlen körülmények között sem kisebbek.

Az Euralis Kft. és a Caussade Semences Group Kft. egyesülésével létrejött Lidea Seeds szakemberei, Engelhart Szabolcs és Mayerhoffer Péter arról beszéltek, hogy a cégegyesüléseknek köszönhetően most már kukorica portfólióban is teljes termékkínálattal állnak a termelők szolgálatában. Veszter László, a Pioneer területi agronómusa beszélt a cég egykori hosszú tenyészidejű ikonikus hibridjeiről, mint a Volga. Továbbá a mezőny méltó tagja lehet például a P412-es, mely rendkívül magas, jó vízleadású, erős szárú. A Terragro Kft. kísérleti parcelláin talajoltó készítményeket és lombtrágyákat tesztelnek. A cég szakembere, Fehérné Boros Irén a részletes bejárás során kiemelte, számukra elsődleges cél a talajok megőrzése.

 

Fotó: magro.hu

További programok »

FEL