Krónika: Ez történt az elmúlt évszázadokban Csabán, az év második hónapjában

2021. február 14. 15:15 | behir

Sorozatunkban, Gécs Béla abból villant fel szilánkokat, mi történt Csabán az elmúlt három évszázad néhány évének februárjában.

1748/ Kanyaró- és  vérhasjárvány szedte áldozatait Csabán Botyánszky János bírósága évében. Ez időben 113 csecsemő  halt meg, és alig akadt a kiskorúak között, akit ez a betegség elkerült. Idős Tessedik Sámuel evangélikus lelkész vezette közel 4000 lélekszámú gyülekezet életét. Szigorú munkálkodása alatt formálódott igazán közösséggé a sokfelől toborzott nép.

1815/ Elhunyt Draskóczi Milecz Mihály. A nagytekintélyű evangélikus főlelkész és nemes ember 6-án halt meg. Lelkészi működése alatt kezdett épülni a nagytemplom, amelynek felszentelését már nem élte meg.

1874/ Megjelent a Békésmegyei Közlöny. Az A/3 méretű, 6 oldalas újság létrehozója dr. Báttaszéki Lajos (1844-1921) köz- és váltóügyvéd, közíró és lapkiadó. Az újság nyomtatását a gyulai Dobay János csabai fióknyomdájában végezték. Egy szám ára10 krajcár volt. Az újság vezércikke, az akkor fontos kérdést taglalta, hogy Gyula vagy Csaba legyen megyei székhely.

1895/ Megnyílt a telefonállomás. A Maczák L. György bírósága idején létesült az első telefonállomás Csabán, és harmadikként az országban. A hálózat építését a Nagyváradi Posta Távírda Igazgatóság Balla Pál főmérnök terve szerint kivitelezte. A munka egy esztendeig tartott. Helye az akkori Vasút utca, ma Andrássy út 12. szám alatti postahivatalban, dr. Szondy főorvos házában létsült. A megyében százharminc előfizetőt tartottak számon, Békéscsabán kilencen vezették be a telefont.

1910/ Gutenberg utca Csabán. A Kiss Ernő utcából nyíló hosszú, keskeny utca 1865-től a Gyík utca nevet viselte. 1910 februárjában Csaba legnagyobb utcanév-revízióját tárgyaló közgyűlésén Budai János képviselő, nyomdász javaslatára az utca új neve Gutenberg lett. Ezzel Magyarországon Miskolc után Békéscsaba volt a második város, ahol a könyvnyomtatás feltalálójának nevét viselte egy utca.

2002/ Kézbesítő milliomos. Némedi József békéscsabai kézbesítő az RTL Legyen ön is milliomos! játékában nagyfokú tájékozottságával, megérdemelt sikert aratva, a játék győzteseként bruttó húszmillió forint boldog tulajdonosa lett.

Szerkesztette: Gécs Béla

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL