Közzétették, mikor utalják idén a nyugdíjakat

2021. január 16. 18:31 | behir

Az első idei nyugdíjfizetésen már túl vagyunk, azonban csak most tette közzé a Magyar Államkincstár 2021-es utalások dátumait. Az alapelv továbbra is az, hogy minden hónap 12. napján történjen meg az utalás. Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.

A nyugdíjasok ezeken a napokon várhatják a pénz érkezését a számlájukra:

Január 12. kedd
Február 12. péntek
Március 12. péntek
Április 12. hétfő
Május 12. szerda
Június 11. péntek
Július 12. hétfő
Augusztus 12. csütörtök
Szeptember 10. péntek
Október 12. kedd
November 12. péntek
December 2. csütörtök

Idén három olyan hónap lesz, amikor hamarabb érkezik a pénz: júniusban és szeptemberben ez azért alakul így, mert 12-e hétvégére esik.

A pénzügyekben jártasabbak tudják, hogy ennek nem kellene akadálynak lennie, hiszen már elindult az azonnali fizetési rendszer. Ez teszi lehetővé, hogy az utalások alapesetben 5 másodpercen belül megjelenjenek a fogadó számlán, valamint azt is, hogy hétvégén is jóvá lehessen írni a pénz küldését és fogadását.

A nyufdíjállomány kezelése azonban technikailag még nem fér bele ebbe a keretbe, ezért a járandóságokat továbbra is a régi metódus szerint tudja csak elutalni a kincstár. Így, ha hétvégére esik 12-e, akkor már pénteken elutalják a nyugdíjakat. Decemberben azonban ennek más oka van. Az ünnepek miatt hagyományosan az utolsó hónap legelején érkezik meg a nyugdíj, hogy legyen elég pénz a nyugdíjasok számláján a karácsonyra való felkészüléshez.

A másik hónap, amikor korábban érkezik meg a szémlákra az pénz, az a november, ugyanis akkor nem csak a rendes nyugdíj érkezik meg a számlákra, hanem - amennyiben az inflációs folyamatok és a GDP alakulása megengedi - a nyugdíjkiegészítést és a prémiumot is ekkor fizetik ki a jogosultaknak. Ehhez az inflációnak idén meg kell haladnia a 3 százalékot (amennyivel januárban emelték a nyugdíjakat), a GDP-nek pedig a 3,5 százalékot. Mindkettőre van esély – de azért inkább az előbbire. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén 3,5 százalékos lehet az infláció, és a nyugdíjasok fogyasztása szerinti kosárra számolva még nagyobb is lehet ez az adat.

A gazdasági növekedés körül nagyobb a bizonytalanság: a tavalyi, vírushelyzet által megtépázott évben akkorát zuhant ugyanis a GDP, hogy egy ennyire alacsony bázisról könnyebb érdemi növekedést elérni idén. Ugyanakkor még mindig nem teljesen biztos, hogy idén legyőzzük a koronavírust és sikerül megnyugtató eredményt elérni az oltásokkal, de azért van okunk reménykedni. Mindenesetre a gazdaság teljesítménye nagyban függ attól, hogy mikor térhet vissza az életünk a régi kerékvágásba. 

A jelenlegi állás szerint arra van nagyobb esély, hogy a nyugdíjasok idén kiegészítésben és prémiumban is részesülnek. Ezt viszont majd az augusztusról – és így az első nyolc hónapról - megjelenő statisztikai adatok fogják eldönteni.

 

Forrás: privatbankar.hu

 

FEL