Közösségben a közösségért

2019. február 12. 08:51 | behir

Sokszínű tevékenység, kutatás, új módszertanok, képzések és mentorhálózat létrehozása. A kulturális intézmények közösségi részvételen alapuló működése (társadalmiasítása), a közösségi intézmények létrehozása a fő célja annak a nagy volumenű 18 helyszínes projektnek, amelynek az első állomása Békéscsabán volt.

Február 11-én, az Országos Széchenyi Könyvtár szervezésében Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban indult az a műhelysorozat, amely a kulturális intézmények közösségi részvételen alapuló működésének lehetőségeit, módszertanát elméletét és gyakorlatát tekinti át. A részvételen alapuló működés, a társadalom beleszólása az intézményekkel kapcsolatos bármi nemű döntésbe és számos olyan lépés, ami ahhoz vezet, hogy a projekt végén várhatóan 54 olyan intézmény legyen Magyarországon, ami a közösségi intézmény valamilyen fokát el fogja érni.  

Mint azt dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese elmondta, a program lényege az, hogy a könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények fokozatosan a közösségek legmagasabb szintű bevonásáig jussanak el, hogy ezek az intézmények legyenek a lakosság harmadik helyszínei a munkahely és az iskola után.  Dr. habil Arapovics Mária, a projekt szakmai vezetője hozzátette, ezek olyan befogadó intézmények, amelyek kulturális sokszínűséget kínálnak mindannyiunk számára, és ahol otthon érezzük magunkat.  

A békéscsabai műhelynapon bemutatták a Cselekvő közösségek kiemelt projekt elmúlt két és fél évben elért eredményeit, kutatásait, kiadványait. Elhangzott az is, hogy a hamarosan megjelenő módszertani útmutatójuk szerint a közösségi részvételen alapuló működés ismérve, hogy az intézmény a helyi lakosokat és közösségeiket, azok igényeit, érdeklődését és szándékait helyezi a középpontba.

 

További programok »

FEL