Az identitást erősítő közösségfejlesztő programokról tanácskoztak Békéscsabán

2020. augusztus 6. 14:35 | Gyemendi Réka

A helyi identitást erősítő közösségfejlesztő programok Békés megyében címmel tartottak konferenciát a Szlovák Kultúra Házában csütörtökön a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének szervezésében.

A közösségfejlesztés módszertanával Békés megyében jelenleg is csaknem negyven településen zajlik olyan – a helyi társadalom fejlődését elősegítő – közösségfejlesztő folyamat, amely ráirányítja a figyelmet a társadalmi részvétel fontosságára.

Felmerül a kérdés: milyen megoldásokat tud nyújtani egy közösségi alapú beavatkozás a települések kihívásaira? Erre szeretett volna választ adni a konferencia. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassanak néhány projektet, az elért eredményeket, a felmerülő problémákat, az alkalmazott módszereket, a hasonlóságokat és a különbségeket. Lehetőség volt továbbá a településekről érkező szakemberek és önkéntesek közötti információcserére is.

A konferenciát Pocsajiné Fábián Magdolna, az egyesület titkára nyitotta meg. Elmondta, hogy egyesületük 1993 óta létezik, és alapcélkitűzésük mindig az volt, hogy a településeken segítsék az önszerveződéseket, a közösségek létrejöttét, támogassák azokat, akik szeretnének valamit tenni a közösségért. 

 

 

– Nagyon sok közösségfejlesztő folyamat zajlik jelenleg a megye településein, különböző uniós pályázatok segítségével. Össze is fogunk a szervezetekkel egy-egy ilyen konferencia ügyén, hiszen mindenki érintett valamilyen módon a témában. Azonban fontos kiemelni, hogy nem csak Európai Uniós pályázatok keretében végeznek helyi közösségfejlesztő tevékenységet partnereink – fogalmazott a titkár, hozzátéve, hogy ezekbe a tevékenységekbe akart bepillantást engedni a konferencia.

A rendezvényen prezentációt tartott Ambrus Szilvia szakmai vezető Vésztőről, Püspöki-Sinka Edit projektmenedzser Orosházáról, Tőkésné Gali Mónika szakmai vezető Füzesgyarmatról, Jankó Erzsébet projektmenedzser Mezőkovácsházáról, valamint Mester Judit Ibolya szakmai vezető ról.

További programok »

FEL