Közösen dolgoznak az ivóvíz minőségének javításáért

2019. július 22. 16:46 | behir

Három román és egy magyar partner fogott össze azért, hogy közös erővel hajtsanak végre ivóvízminőség-javító fejlesztéseket európai uniós forrásból. (x)

Az Interreg – Románia-Magyarország Együttműködési Programban zajló, az ivóvízminőség javítását szolgáló projektben részt vesz a regionális szolgáltató S.C. APA Canal Nord Vest S.A. és az Asociația Intercomunitară Zona Nord Vest, Bors község, illetve az Alföldvíz Zrt. A három román és egy magyar fél humán és anyagi erőforrásait adja azért, hogy magasabb szintű szolgáltatói hálózatot építsen ki a határmenti lakosságnak.

A projekt fő célkitűzése, hogy a határ mindkét oldalán közös megoldásokat találjanak az ivóvíz minőségének javítására, emellett a partnerek növeljék technikai kapacitásukat a jobb szolgáltatás érdekében. Ehhez a felek olyan felszereléseket, gépeket, eszközöket szereznek be, melyek a modernebb, hatékonyabb feltételek megteremtéséhez, valamint a vízminőség vizsgálatához és az esetleges beavatkozásokhoz szükségesek.

A fő partnernél, a ACNV-nél egy vízminőség-elemző mobil labort szereznek be 77,3 ezer euró értékben, az ADI Nord Vest egy vízveszteséget észlelő mobil egységet, míg az Alfödlvíz Zrt. egy kútkamerarendszert vásárol.

A projektben szintén fontos szerep jut a szakképzett humánerőforrás-kapacitásának növelésére minden partner esetében. A szakemberek olyan tréningeken vesznek részt, melyeken az új eszközök és felszerelések használatát sajátíthatják el. Az elméleti képzések partnerlátogatással végződnek a határ mindkét oldalán, a tapasztalatszerzés, illetve az új módszerek gyakorlása, elsajátítása érdekében.

A sajtótájékoztatók mellett négy nyíltnapot szerveznek minden olyan szervezetnél, amely résztvevője a projektnek – főként Nagyvárad térségében élő iskolásoknak. A diákok meglátogathatják az intézeteket, hogy megismerjék azok tevékenységét, megtekinthessék a felszereléseket, többet tanuljanak a vízről, illetve megismerjék a jövőbeli karrierlehetőségeket.

A projekt eredményeképpen megnövekedhet a partnerek technikai és intézményi kapacitása, 50 munkatársat szakosítanak, 60 fiatal szerezhet ismereteket a vízről, annak fontosságáról, minőségéről és funkcionalitásáról, de a legfőbb eredmény, hogy a fejlesztés révén tisztább lesz az ivóvíz a határ mindkét oldalán.

A projekt 2018. november 1-jén indult és várhatóan 2020. április 30-án ér véget. A pályázat keretösszege 267 488 euró, amelyből az uniós támogatás 227 364 euró, az önerő pedig 40 123 euró.

(x.)

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Helyszíni bejárás és tájékoztató a Nádas soron

A Modern Városok Program "Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán” projekttel kapcsolatban tartott sajtónyilvános helyszíni bejárást a munkálatokat végző cég kedd délután a Nádas soron. A szakemberek a helyszínen többek között tájékoztattak arról, hogy hol tart jelenleg a kivitelezés valamint, hogy miért nem állhat le a fúrás.
2021. július 28. 11:22
FEL