Közgyűlés: Soron kívül tanácskoztak pályázatokról, médiáról

2019. augusztus 15. 14:05 | Varga Diána

Habár a nyári szünetben a városatyák nem üléseznek, a határidős és halaszthatatlan ügyek miatt a város polgármestere csütörtökön délutánra összehívta az ülést.

A képviselők ezúttal főként technikai jellegű kérdések miatt hoztak döntéseket, így például beruházások kivitelezőiről határoztak, szó volt a helyi járatos buszközlekedésről és a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetői pozíciójáról is. Ezen felül megválasztották a helyi választási bizottság tagjait az őszi, önkormányzati választásokhoz kapcsolódva.

Kaposi László (független) képviselő az ülés elején jelezte, hogy augusztus 14-én kilépett a Demokratikus Koalícióból, így független képviselőként vesz részt a testület munkájában.

A grémium a helyi Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályozás módosítása után egy, a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban szereplő pályázat kapcsán hozott döntést, majd kivitelezőt hirdettek a Szarvasi úti kerékpárút építése kapcsán.

Ezen felül képviselők a Pásztor utcai óvoda két épületének energetikai korszerűsítése kapcsán határoztak: az ajánlattévők túl magas árakat nyújtottak be, az önkormányzat nem tudná kipótolni a költségeket, ezért eredménytelennek kellett nyilvánítani a pályázatot. Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) mint a pénzügyi bizottság elnöke jelezte, hogy nem volt egyszerű dolguk, magas árajánlatok érkeztek be, olyan javaslat is született, mely szerint nyílt közbeszerzést kellene kiírni, hátha lejjebb faraghatóak a költségek. Ezen felül azt javasolta: nyilatkozzanak arról, hogy nem tesznek le a fejlesztésről.

Az Árpád fürdő uszoda sátorcseréje kapcsán a testület tulajdonosi hozzájárulást adott ahhoz, hogy megvásárolják a szükséges felszerelést. Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója azt javasolta, hogy a fenntartási időszakot 5 évre csökkentsék 15 helyett. Képviselői kérdésre arról is tájékoztatott, hogy közbeszerzési eljárásban szerzik be a sátrat, szeptemberre azonban ez nem zajlik le, a következő szezonban még a régi sátrat használják.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője, Opauszki Zoltán képviselő-jelöltsége miatt lemond tisztségéről. A pénzügyi bizottság módosító indítványa szerint a posztra Diós Zsoltot jelölik, akit szeptember 1-től neveznének ki. Takács Péter (LMP) azt javasolta, hogy írjanak ki pályázatot a tisztségre, a jelöltet pedig december 31-ig bízzák meg. Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) szerint erre a néhány hónapra bárkit megbízhatnak, de ennél tartósabb megoldást keresnek. Takács Péter módosító javaslata nem kapta meg a szükséges többséget, míg a pénzügyi bizottság módosítóját és a teljes javaslatot 10 igennel fogadták el.

A buszközlekedés is napirendre került: az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idei évben is kiírásra kerül a helyi közösségi közlekedés normatív támogatására vonatkozó pályázat 2019. augusztus 27-i beadási határidővel. A támogatási összeg elnyerése érdekében benyújtandó pályázathoz csatolni kell a képviselő-testület határozatba foglalt nyilatkozatát arról, hogy az önkormányzat a helyi közösségi közlekedés működtetéséhez (folyamatos üzemeltetéséhez és eszközfenntartási ráfordításaihoz), valamint fejlesztéséhez a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan - a szolgáltató tárgyévet megelőző éves pénzügyi beszámolójának a települési önkormányzat által történő elfogadásával összhangban, legkésőbb a pályázat benyújtásáig - szolgáltatónként milyen nettó összegű, saját forrásból származó, vissza nem térítendő önkormányzati támogatás átadásával járult hozzá, illetve hogy a helyi személyszállítási közszolgáltatást a tárgyév január l-jétől december 31-éig folyamatosan fenntartja.

Békéscsaba önkormányzata 2018-ban nettó több mint 219 millió vissza nem térítendő támogatást nyújtott a szolgáltatónak.

A grémium megszavazta a helyi választási bizottság tagjait és póttagjait is az őszi, önkormányzati választások kapcsán. Bacsa Vendel kérdésre elmondta, hogy a jelöltek többek közt nagy tapasztalattal rendelkeznek, megbízható, volt hivatali dolgozók.

Az ülés végén Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) az István malmot májusban ért tűzeset kapcsán jelezte, hogy elkészült a tűzvizsgálati jelentés, ezt azonban a tulajdonos akarata ellenére nem lehet nyilvánosságra hozni. Annyit elárulhatott, hogy idegenkezűség nem merült fel, az esetet valószínűleg elektromos kábel meghibásodása okozhatta. Egyúttal jelezte, hogy készül kormányzati előterjesztés, a kormány ősszel tárgyal majd a segítségnyújtás és a közcélú hasznosítás kapcsán felmerülő lehetőségekről.

További programok »

Itthon

Szabó István és az ügynökmúlt árnyai

A Magyar Filmakadémia Egyesület szerdai közleménye szerint Szabó István filmrendező nem veszi át életműdíját a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén. A rendezőt a kitüntetéssel kapcsolatban többen kritizálták, ezért mondott nemet a díjátadón való megjelenésre.
2020. február 26. 18:28
FEL