Közgyűlés: Az év utolsó ülését tartották a békéscsabai képviselők

2023. december 14. 09:26 | Varga Diána

Az év utolsó közgyűlését tartotta a csabai képviselő-testület. Az ülésen szó volt többek között a jövő évi költségvetésről, arról, hogy január elsejétől nőnek a gyermekétkeztetési díjak, de ismét volt vita a buszközlekedésről is. A grémium ezen felül döntött több pályázat benyújtásáról és áttekintette, hogy mely beruházások készültek el a Modern Városok Programban.


Ha kíváncsi az előterjesztésekre teljes terjedelmükben, akkor kattintson ide! Tudósításunkat időrendi sorrendben adjuk közre, a következők szerint: a legrégebbi bejegyzések a cikk legvégén, míg a legfrissebbek a cikk elején találhatók!

 

Galéria

 

Az ülés után

Miután az ülést délután fél négykor a polgármester berekesztette, megtudtuk, hogy a képviselő-testület a zárt ülésen nem szavazta meg Paláncz Györgyöt alpolgármesternek, így a tisztséget három helyett továbbra is ketten töltik be.

 

14:14 – Fenntartható városfejlesztési stratégia

Békéscsaba és térsége Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája, valamint a TOP Plusz Városfejlesztési Programterve került a képviselők elé, mindkettőt a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. készítette el. Ebből kiderül, hogy a következő fejlesztési ciklusban – az előzővel ellentétben – a békéscsabai önkormányzat a járási településekkel együtt tud pályázni az uniós forrásokra.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint az, hogy a járda rendben van-e egy dolog, de más kérdés, hogy megtartó-e a város? Arra emlékeztetett, hogy a statisztikák szerint csökken Békéscsaba lakosságszáma, ezért szerinte arra kell válaszolni, hogyan lehet megtartani a lakosságot. Az anyagban sok nagyszerű dolog van, de sok olyan is, amivel vitatkozni lehetne. Szerinte másfajta, belső márkázásra lenne szükség, mint ami az anyagban benne van. 

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) szerint a korábbi stratégiát is folyamatosan felülvizsgálták, ezzel is érdemes így tenni, mert nagyon fontos dokumentumról van szó.

Opauszki Zoltán (Fidesz) is megerősítette, hogy fontos dokumentumról van szó, véleménye szerint fontos, hogy a turisztika terén is próbáljon a város előrelépni, de a TOP Pluszban erre jelen állás szerint nem lesz erre lehetőség erre, de mindenképp fontos, hogy beszéljünk az esetleges fejlesztési lehetőségekről.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője kiemelte, hogy Békéscsaba az ún. szatelit településekkel együtt hajtja végre a programot, ez azért fontos, mert valamennyi településsel együtt kell működni. A dokumentum nemcsak Békéscsaba startégiai irányokat határozta meg, hanem a másik nyolc települését is. Leszögezte, hogy ezt a stratégiát az irányító hatóság már elfogadta, amely a 2021-27-es uniós forrás felhasználáshoz mindenképp fontos. Hangsúlyozta, Békéscsaba az egyik legnagyobb zöldítési fejlesztést hajtja majd végre az országban, de fontos a gazdaság építő, népességmegtartó városkép kialakítása is. Kiemelte: 15,8 mrd forrás-keretet határoz meg Békéscsabának és a településeknek, olyan tartalmat kellett meghatározni, amelyek a városfejlesztést, a zöld infrastruktúrát, a parkolási rendszert és a csapadékvíz-elvezetést is érinthetik. Hangsúlyozta, hogy hosszú egyeztetés után állt össze a dokumentum és kell is róla majd beszélni folyamatosan, mert új stratégiai irányt is fel lehet venni.

A testület 15 igennel elfogadta az előreterjesztést.

 

13:48 – Jövőre is az önkormányzat határozza meg, mennyit fogyaszthatnak az intézmények

Az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok energiafelhasználásának bemutatása és a jövő évre vonatkozó keretszámok meghatározása került a grémium elé.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) felvezetőjében arról beszélt, hogy érdemes volt tárgyalni az energiagazdálkodásról és meghatározni a keretszámokat, ugyanis radikálisan megnövekedtek az energiaárak, így a szokásos óvatosság helyett drasztikusan csökkenteni kellett a felhasználást. A polgármester az önkormányzati intézmények közt sorolta egyebek mellett az óvodákat, színházat, közösségi házakat. Mint mondta, dicséretet érdemelnek az intézmény- és cégvezetők, mert mindenki tartotta a tervszámokat, 20%-os megtakarítást érhetnek el idén év végéig. Lebonyolították a jövő  évre vonatkozó villamos- és gázbeszerzésre vonatkozó közbeszerzéseket, amelyekből látszik, hogy bár csökkennek az árak, de azok így is magasak, és szükség van jövőre is a keret-számokra.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint kellő fegyelmezettséggel hajtották végre a tervet, jelentős megtakarítások keletkeztek. Úgy véli, hogy ha több odafigyeléssel működtetik a cégeket, intézményeket, jelentős megtakarítások érhetők el, így az önkormányzatnak megfelelő iránymutatást kell adnia. Azt javasolta, hogy valamennyi mérőóra esetén teremtsék meg az online olvasás lehetőségét, egyúttal azt kérdezte, hogy a fogyasztás esetén van-e szoftveres alkalmazás, ami hatékonyabb irányba viheti a feldolgozási folyamatokat. Azt is kérdezte, hogy az új létesítmények belépésével (piac, bábszínház) hogyan kalkulál az önkormányzat, de arról is kérdezett, hogy a könyvtárban a bérlők hogyan járulnak hozzá a megnövekedett energiaárakhoz.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) úgy válaszolt: gondolkodnak az intézményi energiarendszer kevésbé munkaigényes munkafázissá fejlesztésén, épp a héten kaptak árajánlatot egy szakcégtől erre, de így is csak 80-90%-ban tudják digitálissá tenni a rendszert a jövő év első negyedében, nem mindenhol megoldható ez. Hozzátette: könyvtárban több a felhasználó, a bérlőknél nehezebb a takarékosságot érvényesíteni, ez a helyzet a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt-nél is; van, ahol nem sikerült érvényesíteni az akaratot, ott a bérleti szerződést is felbontották.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, hogy az a tervet, miszerint a bérlőknél mindenhol önálló óra lesz, sikerült-e megoldani? Nagy Ferenc szerint nem: van, ahol sikerült megoldani, van, ahol kedvezőbb is volt az energia ára, mint amit az önkormányzat kötött. Volt, ahol azért mondták fel a szerződést, mert az önálló mérés lehetőségét nem lehetett megoldani. A Szigligeti utcában és a Szabadság téren is van olyan helyiség, ahol nem lehetett megoldani az egyedi mérést. Az alpolgármester azt is hozzáfűzte, hogy ahol nagy volt a fogyasztás, ott valósítottak meg energiamegtakarítást célzó beruházást.

Opauszki Zoltán kérdésére Wittman László stratégiai-fejlesztési osztályvezető elmondta: elindult a már meglévő, intézményi napelem-rendszerek bővíthetőségével kapcsolatos vizsgálódás. Ilyen esetekben az MVM-től kell műszaki tájékoztatót kérni, ezek meg is érkeztek, ezek közül egy problémás, a Csabagyöngye Kulturális Központ, mellyel kapcsolatban az MVM szervezeti egységei különböző, egymásnak ellentmondó tájékoztatókat adnak. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) részletezte: a rendszer-bővítéssel kapcsolatban az energia munkacsoport által támogatott beruházások a könyvtárra, a bábszínházra, a polgármesteri hivatlara, a Kolozsvári utcai rendelő intézetre, a Jókai színházra, a Csabagyöngyére vonatkoznak, ezeknél elindult a tervezés, de forrást csak jövőre tudnak biztosítani.

Az előterjesztést elfogadták.

 

13:45 - A Körösök Völgye Látogatóközpont felújítására pályáznának

Idén júniusban meghirdették az Interreg VI-A Románia-Magyarország program első pályázati felhívásait, melynek részeként romániai partnerek bevonásával lehetőség nyílik közös pályázat benyújtására, a biodiverzitás témakörében folytatandó együttműködésre. Ennek részeként – egyéb tevékenységek mellett – Békéscsaba önkormányzata projektpartnerek közreműködésével a Körösök Völgye Látogatóközpont épületének felújítását tervezi, tekintettel arra, hogy a 2007-ben felújított épület mind energetikai, mind belsőtér-szervezésben is fejlesztésre szorul.

Az épület jelenlegi kihasználtsága okán szükségessé vált egy üzemeltetésileg is fenntarthatóbb állapot elérése – olvasható az előterjesztésben. Mindazonáltal az épületben működő tevékenységek és ezek esetleges bővítése a belső terek újragondolását teszi szükségessé, amely kis mértékben az épület udvarát is érinti. A pavilonépület és a zenepavilon is, amelyek műemléki védelem alatt állnak, felújítást igényelnek. 

A teljes projekt tervezett összköltsége megközelítőleg 2. 135.000 EUR - ebből az önkormányzat tervezett költsége: 835.000 EUR, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület 250.000 EUR, a Milvus Egyesület 250.000 EUR, Nagyszalonta Megyei Jogú Város Önkormányzata 800.000 EUR. A pályázat végső beadási határideje jövő januárra módosult.

Az előterjesztést elfogadták.

 

13:32 – Modern Városok Program: számvetés az elkészült és el nem készült beruházásokról

Összefoglaló készült arról, hogy mely projektek valósultak meg a 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester által megkötött, a Modern Városok Programban a békéscsabai fejlesztésekre vonatkozó megállapodásban.

Az állami és önkormányzati beruházásban megvalósult, illetve befejezés előtt álló projektek teljes összege 431 milliárd forint, amely összeg teljes egészében hazai költségvetési forrásból származik – olvasható az előterjesztésben. A megvalósult, illetve befejezés előtt álló projektek a következők: 

 • M44-es gyorsforgalmi út megépítése
 • Békéscsaba és az M5-ös autópálya között Fürjesi összekötő út megépítése 
 • Békéscsaba meglévő ipari parkjainak bővítése, új iparterületek kialakítása 
 • Békéscsaba meglévő iparterületeinek infrastrukturális fejlesztése 
 • Békéscsabai Repülőtér fejlesztésének előkészítése 
 • Békéscsabai Térségi Vásártér kialakítása 
 • Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont létrehozása 
 • Sportok Háza kialakítása a meglévő sportcsarnokban 
 • Új multifunkciós sportcsarnok építésének előkészítése 
 • Új fedett uszodakomplexum fejlesztésének előkészítése 
 • Békéscsabai Röplabda Akadémia fejlesztése 
 • CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztése 
 • Munkácsy Negyed fejlesztése 
 • Wenckheim turista- és kerékpárút megépítése 
 • Komplex energetikai program - Smart Grid I rendszer kialakítása
 • Komplex energetikai program - Geotermikus hőhasznosítás kialakítása 
 • Komplex energetikai program - Smart közvilágítási rendszer fejlesztése 
 • Komplex energetikai program - Smart Grid II rendszer fejlesztésének előkészítése 
 • Komplex energetikai program - Intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszer fejlesztésének előkészítése 
 • Békéscsabai útfejlesztési célok megvalósítása 
 • Békéscsabai felsőoktatás komplex fejlesztésének előkészítése 

Bár az MVP befejeződik, a 1474-es kormányhatározat a még meg nem valósult békéscsabai elemek tekintetében további feladatokat, illetve lehetőségeket nevesít, az alábbiak szerint: 

 • Az M44-es (M8) gyorsforgalmi út teljes megvalósítása érdekében meg kell tenni a további szükséges intézkedéseket, 2025. augusztus l-jéig (megjegyzendő, hogy jelenleg zajlik a még hiányzó két szakasz teljes hosszában a kivitelezés); 
 • A Békéscsabai Repülőtér fejlesztése érdekében a megvalósítás lehetőségét vizsgálni kell (A regionális repülőterek fejlesztésének lehetőségeiről szóló 1211/2023 (VI.1.) Korm. határozat forrást biztosított a békéscsabaival együtt öt vidéki repülőtér fejlesztésének vizsgálatára, ez a munka jelenleg is zajlik); 
 • A meglévő iparterületek további fejlesztését, az azokat érintő komplex infrastrukturális fejlesztéseket a kormány továbbra is támogatja, ezért meg kell vizsgálni a fejlesztés teljes megvalósításához szükséges többletforrás igény biztosításának lehetőségét; 
 • Tovább kell vizsgálni az új hűtő-, fagyasztó- és feldolgozóüzem, valamint paradicsomsűrítmény- és zöldségszárító üzem megvalósításának lehetőségeit; 
 • Vizsgálni kell a Békéscsabai komplex felsőoktatás fejlesztéséhez kapcsolódó beruházás megvalósításának lehetőségeit;
 • Vizsgálni kell az új multifunkcionális sportcsarnok későbbi megvalósításának lehetőségét; 
 • Vizsgálni kell a Munkácsy Negyed projekthez igényelt többletforrás biztosításának lehetőségét (a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatfelújítása); 
 • Vizsgálni kell a Smart komplex energetikai program további megvalósításának lehetőségét;
 • Vizsgálni kell Békéscsaba útfejlesztési céljainak megvalósításához szükséges többletforrás biztosításának lehetőségét (Építők útja 2. ütem, Dobozi-Gyulai utak közötti átkötőút); 
 • Vizsgálni kell a fedett uszodakomplexum megvalósíthatóságának lehetőségét. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint az, hogy a kormány elindította a programot és aláírta a megállapodásokat, nagy lökést adott a mi városunknak is. Kiemelte: a kormány Békéscsabára jó együttműködő partnerként tekint, bízik abban, hogy ez folytatódik a jövőben is. Megjegyezte, hogy minden program állva maradt, vizsgálni kell a jövőben a projektek folytatását, amelyekkel kapcsolatban még várunk visszajelzésekre, többek között az ipari területek fejlesztését, vagy a Smart Grid rendszert tekintve. Kérdésként felvetette, hogy történt-e már megkeresés a kormányzati szereplők részéről a további konkrét tárgyalások időpontjával kapcsolatban

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában jelezte, hogy felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal és várhatóan jövő héten lesz egyeztetés.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) leszögezte, hogy ez az előterjesztés arról szól, hogy befejeződött az MVP, azt mutatja meg, hogy mi valósult meg, ez pedig mindenképp pozitív. Ugyanakkor hozzátette, hogy sok tervezett fejlesztés nem történt meg, többek között ilyen a zöldségválogató és a sportuszoda is. Felvetette, hogy a geotermikus kúttal kapcsolatban tartott tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg 75 %-os a készültség, egy éve nyújtottunk be a pótlólagos összegre kérelmet, de ebben nem volt még változás, ez pedig aggodalomra adhat okot.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint nem egyformán látjuk a helyzetet Miklós Attilával, mert még nem zárult le a program, hiszen a kormány az összes projektre kifejezte abbéli szándékát, hogy a jövőben egyeztet velünk a folytatásról, ezt mindenképp érdemes megvárni. Hozzáfűzte: megvan esély arra, hogy jövő júniusig javaslat készül a projektek befejezéséről.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) is örömét fejezte ki a fejlesztésekkel kapcsolatban, azonban arra lenne kíváncsi, hogy a vizsgált projektek között van-e prioritás, melyek kerülhetnek előtérbe a jövőben.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában leszögezte: nem érkezett felkérés, hogy állítsanak sorrendet, mindegyikkel kapcsolatban zajlik még a jövőben tárgyalás, ez azt jelenti, hogy minden be nem fejezett projekttel kapcsolatban kész a város a folytatásra és a befejezésre.

A testület 15 igennel elfogadta az előterjesztést.

 

13:30 – Pályázik a múzeum

A Munkácsy Mihály Múzeum a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság, a Nagyváradi Egyetem Építőmérnöki, Kataszteri és Építészeti Kar, valamint a nagyváradi Körösvidéki Múzeum partnereként pályázatot kíván benyújtani egy határon átnyúló projektre. A Munkácsy Mihály Múzeum pályázaton belüli költsége 364 ezer EUR körüli összeg lesz. 

Emellett az Arad Megyei Kulturális Központ partnereként is pályázatot kíván benyújtani az Interreg VI-A RO-HU pályázati kiírásra ,,Szobrászat, festészet és múzeum: alkotás és kiállítás" címmel, melynek pályázaton belüli költsége 80 ezer EUR körüli összeg lesz. 

Az előterjesztést 15 igennel elfogadta a testület.

 

13:09 – Új rendőrkapitánya lesz Békéscsabának

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Vörös Ferenc r. ezredes, rendőrségi főtanácsos levélben tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy Jánosi Péter r. ezredest tervezi kinevezni a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetőjének, mellyel kapcsolatban a grémium véleményét is kéri.

Jánosi Péter r. ezredes, rendőrségi főtanácsos 1994. március 1-jén kezdte meg belügyi szolgálatát. Azóta volt gazdaságvédelmi szakterületen nyomozó, illetve a Békéscsabai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Gazdaságvédelmi Alosztályán alosztályvezető. 2001. április 1-jétől a Békéscsabai Rendőrkapitányságon hivatalvezetői beosztásba került, majd 2007. október 1-jétől a Békés MRFK Hivatalának vezetőjévé nevezték ki. 2022. augusztus 20-ától megbízták a Békési Rendőrkapitányság vezetésével, majd 2023. március 1-jétől kinevezettként vezeti a rendőrkapitányságot. 

Hudák Pál r.ezredes, rendőrfőkapitány-helyettes ismertette, hogy a rendőrkapitányok öt évre nevezhetők ki, amelyet egyszer lehet meghosszabbítani újabb öt évre. Ebben az időszakban több kirendeltségvezető mandátuma is lejár, köztük Bede Sándor r. ezredes eddigi békéscsabai rendőrkapitányé is, ezért van szükség a kapitány-cserére. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) a frakció nevében megköszönte Bede Sándor eddigi munkáját és azt, hogy az elmúlt években Békéscsaba nyugodt város volt, egyúttal Jánosi Péternek sikeres, eredményes munkát kívánt.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) is megköszönte Bede Sándor munkáját, mint arra emlékeztetett, a rendőrség nemrég számolt be munkájáról, mely nyomán tudható, hogy Békéscsaba biztonságos város. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért-frakció) is elismerésének adott hangot, hozzáfűzve, hogy jó kapcsolat alakult ki a rendőrkapitányság és az önkormányzat között. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) arra emlékeztetett, hogy Bede Sándor kapitánysága alatt sok esetben csökkentek a bűnügyi mutatók, mindig gyors, alapos választ kaptak a kérdéseikre, jónak és szorosnak nevezte a szakmai együttműködést.

 

12:01 - 13:00 - E B É D S Z Ü N E T 

 

11:56 - Betelik a hulladékmű, új kazettára van szükség

Az önkormányzat üzemeltetési szerződést kötött a békéscsabai hulladékkezelő mű üzemeltetésére a Békéscsabai Városüzemeltetési Kft.-vel 2030. december 31-ig. 

A depóniatér hamarosan betelik. A kapacitásbővítés érdekében a Kft. elkészíttette a terveket és a megvalósításhoz előzetes árajánlatokat kért, amely szerint az új kazetta kialakításának költsége nettó 400 millió Ft összegre becsülhető.

Az előterjesztést 16 igennel fogadta el a grémium.

 

11:52 - Megalkották a rendeletet az illegális hulladéklerakás megfékezéséről

A közgyűlés az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről szóló önkormányzati rendelet első fordulóban megtárgyalta, támogatta és a lakossági véleményezés érdekében elrendelte a rendelettervezet közzétételét az önkormányzat honlapján, a Csabai Mérlegben és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya és a Békés Vármegyei Önkormányzat sem talált kivetnivalót a tervezetben. Ezen felül a rendelettervezeten néhány korrekciót hajtottak végre. 

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) arról tájékoztatott, hogy a bizottság elfogadta az előterjesztést, egyúttal jelezte, hogy a rendelettel a társasházaknál felgyülemlő falevelek elszállítása is megoldódik. 

16 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

11:51 – Kényszerkijelöléssel továbbra is a Volán lesz a buszos szolgáltató

A közgyűlés a helyi közösségi közlekedés 2024. január 1-jétől történő biztosítása érdekében kiírt pályázatát az előző ülésen eredménytelennek nyilvánította. A szolgáltatásnyújtás folytonosságának biztosítására az illetékes hatóság szükséghelyzeti intézkedést hozhat. 

A helyi személyszállítási szolgáltatás 2024. január 1-jét követő folyamatos ellátása érdekében, szükséghelyzeti intézkedésként a meghatározott közszolgáltatás nyújtását előíró határozatot kell hozni. A határozatban rögzíteni kell a közszolgáltatási feladatot ellátót, a menetrendet, a finanszírozás mértékét és a szolgáltatás nyújtás időtartamát, valamint egyéb feltételeit. 

A közgyűlés szükséghelyzeti intézkedésként kijelöli a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, hogy Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási határán belül az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítási közszolgáltatást ellássa az alábbi feltételekkel: Az elrendelés időtartamának kezdete: 2024. január 1., 0-tól 2025. december 31. 24 óráig. Az elrendelés időtartamára alkalmazott menetrend: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a VOLÁNBUSZ Zrt. között 2023. december 31-ig hatályos közszolgáltatási szerződés mellékletében szereplő menetrend és vonalhálózat. Az üzemeltetett autóbuszok minősége: a dedikált helyi járműállomány legalább 60%-ának min. EURO IV vagy korszerűbb környezetvédelmi besorolásúnak, legalább 60 %-ának alacsonypadlósnak vagy alacsony belépésűnek és legalább 20%-ának utastéri klímaberendezéssel ellátottnak kell lennie. 

Az előterjesztést 16 igennel egyhangúlag elfogadták.

 

11.31 - Ismét emelkedik a gyermekétkeztetés díja

A Pannon Menza november 30-án kelt levelében 2024. január 1-jétől 22 százalékos nyersanyagnorma emelést, valamint további, a vállalkozási szerződést érintő 22 százalékos rezsiköltség módosítást is kezdeményezett. Néhány nappal később a vállalat elállt a nyersanyagköltség emeléstől, csak 19 százalékos rezsiköltség-emelést kért.

Az előterjesztő részletezi: az előző térítésidíj-emelést követő hónapokban is áremelések jellemezték az élelmiszerpiacot. Figyelembe véve az élelmiszerár-emelkedést, az inflációt és a piaci helyzetet, a bizottsági javaslat a gyermekétkeztetési (bölcsőde kivételével) nyersanyagnormák 8 százalékos, illetve a rezsiköltségek 14 százalékos emelését tartalmazza 2024. január 1-jétől. Ha most megszavazzák az emelést, akkor a 2023/2024. tanévben/nevelési évben (azaz 2024. augusztus 31-éig) várhatóan már nem növekszik tovább a térítési díj. A bölcsődei gyermekétkeztetési térítési díjak várhatóan 2024. április 1-jétől változnak.

Ezen felül a grémiumnak arról is nyilatkoznia kell, hogy az önkormányzat a későbbiekben meg kívánja-e hosszabbítani további két évre a vállalkozóval a szerződést

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) azt kérte, hogy a következő közgyűlésre lehet-e olyan kimutatást kérni, hogy mennyien hagyták el a Pannon Menzát, mennyien választottak más ellátási formát, erről szeretnék kérni kimutatást amennyiben lehetséges.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában leszögezte, hogy ezek az adatok nyilvánosak, ezt kérhetjük írásban és akkor erre van lehetőség.

Tarné Stuber Éva osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatnál, mint megrendelők, megvannak ezek az adatok, ezért ezeket ki tudják adni és láthatja a képviselő-testület.

A határozati javaslatot 13 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

 

11:04 – Elkészült a 2024-es költségvetési koncepció

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) kezdésként arról beszélt, hogy a 2024-es költségvetési koncepció a jövő évi számokat vetíti előre, számba veszi a legfontosabb törvényi hatásokat, kitekintést nyújt a jövő évi önkormányzati működés számaira. A polgármester szerint továbbra is a kiegyensúlyozott, folyamatos működés, energiagazdálkodás a cél. Kisebb mértékben lesz lehetőség intézményi és infrastrukturális fejlesztésekre. Hozzátette: a Modern Városok Program felülvizsgálatáról szóló kormányhatározat további megvalósíthatósági szempontokat vizsgál Békéscsabát illetően, emellett arra emlékeztetett: készülnek rá, hogy a TOP Pluszban forráshoz jut az önkormányzat, addig is saját forrásból kisebb fejlesztésekre sort kerítenek. Ezen felül fontos prioritásnak nevezte a munkahelyek megtartását.

Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) szerint a koncepció lényege, hogy meghatározza az irányelveket, amelyek alapján a részletes számokat is tartalmazó költésgvetés kimunkálásra kerül. Azon túl, hogy egyetértett a koncepcióban lefektetettekkel, kiemelte, hogy az idei legfontosabb célkitűzéseket teljesítették. változékony gazdaági környezetre lehet számolni, óvatos fejlesztések, takarékosságra intett

Szente Béla (Fidesz-KDNP) a frakció nevében kezdeményezte, hogy januárban legyen egy közgyűlés, amely a költségvetés első olvasatát tárgyalja, arra emlékeztetett, ez korábban szokás volt. 

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) azt nehezményezte, hogy a hosszas elemzések közt a bankváltásról nem esett szó.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) örömét fejezte ki amiatt, hogy elkészült a dokumentum, mely bár még nem tartalmaz túl sok konkrét számot, összefoglalja a legfontosabb prioritásokat, támogatási lehetőségeket, ez pedig stabil alapot nyújt a jövő évi költségvetésnek. Az anyag pozitívumainak kiemelése mellett a kamera-rendszer bővítési lehetőségeiről is beszélt, mellyel kapcsolatban Szarvas Péter megemlítette, hogy külön soron közbiztonsági előirányzatot képeznek, 40 millió forint értékben. A szocialista képviselő erre úgy reagált, hogy szakbizottság foglalkozott új kamerák helyszíneinek kijelölésével, jövő év elején erre a kérdésre még visszatérnek. 

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) szerint nagyon jó, hogy elkészült a koncepció, bár az nem jogszabályi kötelezettség. Az év elején még úgy tűnt, nem lesz minden önként vállalt feladatra forrás, az is komoly előrelépés, hogy az önkormányzat a munkavállalóinak egy része egyszeri plusz juttatásban részesülnek. 

Szente Béla felvetésére, miszerint legyen januárban első olvasat, Tarné Stuber Éva pénzügyi osztályvezető, aki számára a képviselők a zárt ülésen odaítélték a Békéscsabai Életműdíjat, azt válaszolta, hogy a fegyelmezett költségvetési rendelet-terv készítési ütemterv mellett január végére készíthető el a költségvetés első olvasata, amennyiben a grémium úgy dönt, hogy szükség van annak elkészítésére (a testület szerint igen).

A képviselők 15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

9:12 - Napirend előtt

Szarvas Péter az ülés elején jelezte, hogy a közgyűlésen a szeptemberben elhunyt Hanó Miklós posztjára új alpolgármestert választanak. Mint mondta, a jelölést több egyeztetés előzte meg, melynek nyomán polgármesterként Paláncz György fideszes képviselőt jelölte. 

A hatályos jogszabályok szerint az alpolgármestert titkos szavazáson választják meg, így a békéscsabai grémium zárt üléssel kezdte a munkát, melyen határoztak a Békéscsaba Díszpolgára, a Békéscsabáért és a Békéscsabai Életműdíj kitüntetés adományozásáról is.

 

írta: Kovács Dávid, Varga Diána

További programok »

Önkormányzati hírek

Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.
2024. június 19. 12:00
FEL