Közel 500 millió forint tartaléka van a veszélyhelyzetben Békéscsabának

2020. április 1. 17:23 | Varga Diána

Az önkormányzat az eredetihez képest nagyobb összeget fordít majd az egészségügyi eszközök beszerzésére is.

Szerda délután tartott online sajtótájékoztatóján Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet idején a közgyűlési hatáskört a polgármester tölti be, így a márciusra tervezett képviselő-testületi és a bizottsági üléseket elhalasztották. Mint mondta, az előterjesztések ettől függetlenül elkészültek, ezeket a képviselők számára is eljuttatták, akik véleményezhették azokat.

 

Nagyobb tartalék

Szarvas Péter kifejtette: a koronavírus-járvány nem hagyja érintetlenül az önkormányzat gazdálkodását, a költségvetést ért negatív hatások miatt a város tartalékainak növelésére volt szükség. A döntést azzal is indokolta, hogy jelenleg még felmérhetetlen a járvány hatása és időtartama, és az is, hogy meddig tart a kormány által elrendelt veszélyhelyzet. Közlése szerint 439 millió forint céltartalékot képeznek a költségvetésben, amely a már meglévő 60 millió forintos tartalékot egészíti ki, így összesen közel 500 millió forint tartalékot képeznek a városi költségvetésben.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a forrást az intézmények dologi előirányzatainak, illetve a sport- és kulturális előirányzatoknak a csökkentésével biztosítják. Hozzáfűzte: a leginkább érintett intézmények vezetőit tájékoztatják az intézkedésről, a sportszervezetek képviselőivel pedig a városvezető személyesen konzultál.

Szarvas Péter arra is kitért, hogy a háziorvosi praxisok támogatására az eredeti tervekkel szemben nem 15, hanem 30 millió forintot fordítanak. Egészségügyi eszközök beszerzésére 14 millió forintot költenek, ezzel kapcsolatban a csabai kórházzal és a háziorvosokkal is konzultálnak majd. A városvezető rámutatott: hogy elég lesz-e ez a tartalék, az attól is függ, hogy milyen negatív hatásokkal kell számolnim, és milyen hosszú ideig tart a veszélyhelyzet. Jelezte azt is, hogy a februárban tervezett bevételek (helyi adók, vagyonhasznosításból származó forrás) valószínűleg alacsonyabb mértékben teljesülnek.

Kiemelte azt is, hogy a bajbajutott kis- és közepes vállalkozások bérleti szerződéseivel kapcsolatban felhatalmazta a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-t rendkívüli támogatás nyújtására bizonyos esetekben.

 

Árat emelnek az idősotthonokban; egy ideig a színház előtt lesz a kerékpáros szobor

A polgármester arról is beszélt, hogy a gyermekétkeztetésben a meglévő térítési díjak nem módosulnak. 

Ugyanakkor az Életfa és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonában a dologi és személyi költségek növekedése miatt 5 százalékos térítésidíj-emelésre kell számítani.

Szarvas Péter azt is elmondta, hogy elfogadta Mihály Gábor szobrászművész és a MANK felajánlását, az Olimpia – Kerékpárosok című alkotást, melyet ideiglenesen az Andrássy úton, a Jókai színház előtt helyeznek el, később pedig a sportcsarnoknál kap majd helyet.

A polgármester emellett jóváhagyta a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. közszolgáltatási tervét. Ez a cég végzi jelenleg a járdák gondozását, utak kátyúzását, földes utak javítását, a közterületek fűnyírását, parkok ápolását, játszóterek gondozását.

Arról is beszámolt, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megkereste a csabai önkormányzatot egy olyan pályázattal, mely révén a csabai szlovák iskola udvarán egy szabadtéri létesítményt építenének pályázati forrásból. Ezt a városvezető szintén jóváhagyta.

Rendeződhet a csabai főiskola campusának tulajdoni viszonya is, miután az önkormányzat kérte, hogy a létesítmény egyketted állami tulajdona a városhoz kerüljön.

 

Új fenntartója lesz a Csabagyöngye szőlőültetvénynek

Szarvas Péter arról tájékoztatott, hogy egy ajánlattévő jelentkezett arra a felhívásra, amelyen az önkormányzat haszonbérleti szerződés révén 1+4 évre adja át a Csabagyöngye ültetvény üzemeltetését.

A városvezetés egyik feltétele az volt, hogy a továbbiakban is legyen biztosított a békéscsabai óvodások és iskolások számára az, hogy kilátogathassanak az ültetvényre, illetve az önkormányzat továbbra is használhassa az ültetvényt városmarketing célokra.

 

Okosabb közvilágítás és a parkolás

A városvezető beszámolt arról, hogy előrelépés történt az egyik Modern Városok Programból finanszírozott projekt esetében. Az okosvilágítással kapcsolatos beruházásban elektronikus és digitális megoldásokat alakítanak a közterületeken, javul a csabaiak informatikai ellátása, takarékosabb lesz a közvilágítás.

Szarvas Péter beszélt arról, hogy 7600 ledes lámpát szerelnek fel azokra a területekre, ahol még nincs ilyen megoldás, ezek egy részének fényerejét a szakemberek a távolból is képesek szabályozni, illetve látják, ha meghibásodás lép fel. Emellett tovább bővül a közterületi kamera-hálózat, és 9 új digitális "totemoszlop" segíti majd a csabaiak és az idelátogató vendégek tájékozódását, informálódását. A polgármester azt is elmondta, hogy első körben a Hunyadi téren alakítanak majd ki digitális parkolásmenedzsment rendszert.

Szarvas Péter közölte továbbá, hogy két közterületet neveztek át: a Károlyi Mihály utcából Károlyi Gáspár, a Gorkijból Irsai Olivér utca lesz. Ezen felül közölte, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ intézményvezetői megbízása lejár, a pályázati felhívást hamarosan közzéteszik. Zárásként közölte: 21 szociális esetben hozott olyan támogatói döntést, amelyben többlettámogatást nyújtanak a rászorulóknak.

További programok »

FEL