Kóstolások, tortaszobrok, marcipán mindenek felett! – Totamustra galéria

2025. november 8. 13:26 | Bere Mátyás

Elkezdődött az egésznapos Tortamustra a Munkácsy Mihály Múzeumban. A nap a cukrászkölteményeké, a sütikülönlegességeké és a desszerteké. De természetesen a legfontosabb a verseny, amelyen dizájn- és ízkategóriában idén 69-en mérettetik meg magukat.

Íz kategóriában 38-an, dizájn I. kategóriában – a profik között – 14-en, az amatőröknél 27-en indulnak a megmérettetésen. Reggel megtörtént a dokumentálás, az összes tortát befotózták. Délelőtt a hűtőkben kiállítva lehetett megtekinteni a csodákat egészen addig, amíg a zsűri el nem kezdte a kóstolást az íz kategóriában nevezett tortákat.

A múzeum megtelt élettel, hiszen workshopok is várták az érdeklődőket. A marcipán készítésétől a cukorvirágon át a rétesek titkaiig sok mindent megnézhettek, megtanulhattak itt az érdeklődők. Természetesen árusok is érkeztek, és az árujuk nem okozott nagy meglepetést: sütemény!

 

 

Itt valóban minden az édes ízekről, a minőségi cukrásztermékekről szólt. A zsűrizést idén is profi szakmai zsűri végzi, akik nem csupán az ízeket és a látványt értékelik, de szakmai tanácsokkal is ellátják a nevezőket.

Pataki Ádámcukrászmester a zsűri elnökeként kiemelte, hogy a versenykiírásba a marcipán használata bekerült, mint előírás.

– Nem olyan könnyű a helyzet, mint amilyennek hangzik. A marcipánt magát könnyű beletenni a süteménybe, de a hogyan nagyon nem mindegy, mi ezt is vizsgáljuk. Én úgy gondolom, hogy a torta összetevői esetében a kevesebb az több. A marcipán ízét nagyon könnyű agyonütni egy karakteres ízzel, mint például az étcsokoládé. Erre is nagyon figyelnie kellett a nevezőknek – fejtette ki a mester.

Bartus Dóra cukrászmester a zsűri tagjaként kitért arra, hogy rengeteg módon lehet használni a marcipánt.

– El lehet lágyítani, például likőrrel, vagy alkohollal. A marcípán remekül passzol a gyümölcsökhöz, például a szilvához. Fehéjjal és más fűszerekkel is remekül lehet kombinálni. Itt cukrász művek egész tárháza sorakozott fel és mind más és más. Évről évre egyre különlegesebb munkákat hoznak a versenyzők, ezt már a látványból is meg lehet mondatni – mondta Bartus Dóra. 

 

 

Martyin Emília, a múzeum igazgatóhelyettese visszaemlékezett, hogy az első alkalmakkor vegyes érzésekkel fogadták a Tortamustra ötletét, de azóta bebizonyosodott, hogy ez egy népszerű és fontos eseménye az intézménynek.

– Arra mindig törekedtünk, hogy ne csak egy kiállítás legyen ez az alkalom, ahol tortákat lehet nézni és kóstolni. Fontosnak tartottuk, hogy legyenek árusok, valamint olyan előadók, workshopok is érkeztek hozzánk amik egy-egy fázisát mutatják be a cukrászati munkáknak – mondta az igazgatóhelyettes.

A zsűri pontszámainak összesítését követően, 16 óra után lesz az eredményhirdetés és a díjkiosztó, az ízkategóriában nevezett alkotásokat pedig meg is lehet majd kóstolni.

A zsűri javaslatára megváltoztatták a díjazást is: most már nem helyezések lesznek, hanem sávokban gondolkodnak. Lesz egy aranysáv, ahova természetesen többen is bekerülhetnek majd, akik kiemelkedőek, és ugyanez lesz a helyzet az ezüst- és a bronzsáv esetében is. Múlt évben volt olyan, hogy mindössze egy pont döntött az első és a második helyezett között – idén hasonló helyzetben mindketten aranysávosak lesznek.

 

Galéria

További programok »

FEL