Kosárlabda: jövőre is a feljutásért küzdenek majd a csabaiak

2021. június 25. 16:38 | Papp Ádám Sándor

Június közepén ért véget a Békéscsabai Kosárlabda Klub szezonja, miután az NB II keresztjátékában elveszítette a Dunaharaszti MTK elleni párharcot. A viharsarki klub a feljutást tűzte ki célul, amely nem sikerült, de a csabai kosárlabdázók a következő idénynek hasonló tervekkel vágnak neki.

A Békéscsabai KK megreformált kerettel vágott neki 2020 októberében a férfi kosárlabda NB II Keleti csoportjának. A klubhoz több, korábban a megyeszékhelyen kosárlabdázó játékos tért vissza, akik közül Vágvölgyi Ákos például a legmagasabb szinten is játszott. A rutinos pattogtatók mellett bőven kaptak helyet ígéretes fiatalok, akik számára az elsődleges cél a tanulás volt.

A csabai kosárlabdázók egypontos vereséggel kezdték a 2020/21-es kiírást, majd az első öt forduló végére mindössze két győzelmet sikerült begyűjteni. Az év végi szünet jót tett a csapatnak, amely a folytatásban tizenhárom mérkőzést nyert meg. Jancsika Árpád együttese az alapszakaszban második helyen zárt a Nyíregyháza mögött, majd jött a rájátszás. A viharsarkiak átvették a legelőkelőbb helyet a tabellán, de a szabolcsi együttes ellen elszenvedett vereséget követően már csak a második pozíció lehetett a realitás. Sikerült is megszerezni a keresztjátékot érő helyet, ahol az NB II legerősebb ellenfele jött szembe, a Dunaharaszti MTK. A párharc első találkozóját Békéscsabán rendezték, ahol hosszú idő után újra nézőktől volt hangos a csarnok. A buzdítás ellenére a korábban válogatottban játékossal rendelkező fővárosiaknak jött ki jobban a lépés, akik 82:66-ra győztek. A visszavágón muszáj lett volna győznie Jancsika Árpád együttesének ahhoz, hogy kiharcolja a négyesdöntőbe jutást. A második találkozó hasonló játékot hozott: a csabaiak küzdöttek és helytálltak, mégis az MTK győzött 85:80-ra. A vereséget követően véget ért a csabaiak szezonja és a Dunaharaszti folytatta a négyesdöntőben, amelyet később veretlenül megnyertek, így ők jutottak fel az NB I/B Zöld csoportjába.

– Az, hogy kikaptunk a Dunaharasztitól, nem volt váratlan eredmény. Látszott a négyesdöntőben is, hogy miért olyan erős csapat, veretlenül nyerték meg a bajnokságot. Az ellenük vívott párharcban egyik mérkőzésen sem kaptunk ki nagy arányban, a játék képe alapján egyik meccs sem volt előre lefutva. Voltak olyan elemei a játékunknak, amelyeket ki kellett volna javítanunk és akkor lehet, hogy jobb eredményt értünk volna el – mondta a behir.hu kérdésére Vágvölgyi Ákos.

A csabaiak vezetőedzője kiemelte: céljuk a magasabb osztályba való feljutás volt idén, ami nem sikerült. Jancsika Árpád arról is beszélt, hogy a keret fiatal játékosai sokat fejlődtek a szezon alatt, amely mindenképpen pozitív a csapat jövőjét tekintve.

– Az alapszakaszban próbáltam minden fiatalt kipróbálni, hogy mennyire lehet rájuk számítani. Együtt edzettek a felnőttekkel, rengeteget tanultak. Talán többet fejlődtek, mint az eddigi években, mert olyan dolgokat láttak, amiket a saját korosztályukban még nem, és ez nagy előrelépés. 4-5 srác is van, akinek szeretnék komolyabb játékperceket adni a következő idényben – hangsúlyozta a tréner.

A szakvezető arról is beszélt, hogy jelenleg a játékoskeret megerősítésén dolgoznak, célpontjaik között szerepelnek magasabb osztályban játszó játékosok is. Jancsika Árpád hozzátette: a következő idényben ismételten az NB I/B Zöld csoportjába való feljutást tűzik ki célul.

További programok »

FEL