Korszerűsítések a békéscsabai polgármesteri hivatal épületeiben

2020. február 28. 16:55 | D. Nagy Bence

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként számos beruházás valósult meg Békéscsabán. A fejlesztések érintették a városháza épületét is, ahol energetikai korszerűsítések zajlottak.

Nemcsak a Szent István téri városháza, hanem a polgármesteri hivatal Szabadság tér 9. szám alatti épület is európai uniós forrásokból újult meg a korszerűsítési programban.

– A beruházások alapvető célja az volt, hogy csökkentsük a gáz- és villamosenergia számlák összegét. De egy globális szempont is vezérelt bennünket, mégpedig az, hogy csökkentsük a CO-kibocsátást – mondta el Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője. Hozzátette, hogy a városháza épülete műemlékvédelem alatt áll, ehhez kellett igazodni az anyagok kiválasztásakor.

 

Bacsa Vendel

 

 

 

A felújítási munkák során a már meglévő rendszerek átalakítása zajlott le, a korszerűsítés leginkább látványos eleme pedig az a 184 napelempanel, amely a városháza Derkovits sor felőli épületegyüttesére került. A napelemek a szintén újonnan beépített hőszivattyúkat látják el árammal.

Az öt hőszivattyú a külső és belső hőmérséklet különbségét használja fel hőenergia termelésére. Bacsa Vendel kiemelte, hogy az önkormányzat a hőszivattyúkkal szinte teljesen kiváltotta a korábban használt négy gázkazánt. A fejlesztés részét képezte továbbá, hogy a meglévő fűtőtesteknél termosztatikus csapokat helyeztek el, valamint az épület zárófödémjei – a pince és a padlásszinten – megfelelő vastagságú és anyagú hőszigetelést kaptak.

 

Az új napelempanelek

 

 

 

 

 

A beruházás a TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00011 azonosítószámú, a "Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (Békéscsaba, Szent István tér 7.) és Békéscsaba, Szabadság tér 9. szám alatti önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" projekt részeként valósult meg. 

További programok »

FEL