KörösKosár: A legrövidebb út a termelőtől a vásárlóig

2024. január 25. 19:00 | Fajó Attila

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület gondozásában létrejött bevásárló közösség, a KörösKosár 2019-ben alakult meg. A kezdeményezés céljai közt az egészséges táplálkozást, a környezetvédelmet, valamint a helyi gazdaság erősítését fogalmazták meg.

A KörösKosár fontos feladata, hogy összefogja a térség környezettudatossági elveket szem előtt tartó kistermelőit, biogazdálkodóit és lehetőséget teremtsen számukra, hogy termékeit minél szélesebb körben megismertessék a helyiekkel. A békéscsabai Széchenyi ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontban évek óta működik termelői vásár, így az egyesület minden rendezvényén megjelenik ez a szemlélet.

– A KörösKosár célja hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket – lehetőleg általuk ismert – helyi termelőktől, ezáltal segítse a térségben gazdálkodókat, erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot. Tevékenységével igyekszik összhangba hozni a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával. A KörösKosár egy kölcsönös bizalomra építő, felelős gondolkodáson alapuló közösségi kezdeményezés – hangsúlyozta az egyesület munakszervezet vezetője, Pócsi Gabriella.

Csontos Jánosné kézműves sajtokat, tejtermékeket előállító Békés vármegyei biogazda úgy fogalmazott, hogy egy jó közösséghez tartozni kistermelőként, része lenni egy olyan társulásnak, amely baráti hangulatú, egyszersmind érdekképviseleti szerveződés is.

A KörösKosár nyitott közösség, bárki szabadon csatlakozhat, ha portékáját kistermelőként biztos keretek közt kívánja népszerűsíteni. A vásárlók a legkönnyebben a koroskosar.hu weboldalon, internetes felületen tájékozódhatnak a vásárlói közösség kínálatáról és a vásárlás módjáról.

 

További programok »

FEL