Könyvtárhasználati verseny: a Békés Megyei Könyvtárban vetélkedtek a diákok

2019. április 10. 09:28 | Gyemendi Réka

Könyvtárhasználati- és rejtvényfejtő versenyt rendeztek a Békés Megyei Könyvtárban április 8-án. Az esemény a Csabai Kulturális Játékok programsorozat része, témája pedig az idén 175 éve született Munkácsy Mihály volt.

A rendezvényt a Békéscsabai Életműdíjjal kitüntetett Túriné Kovács Márta nyitotta meg, aki hosszú évtizedeken át vett részt a város kulturális, sport és ifjúsági programjainak szervezésében.

– A városban több mint négy évtizede rendeznek kulturális versenyeket általános iskolás és középiskolás diákok számára. Ezeket a versenyeket több művészeti ágban tartják. A könyvtárhasználati versenyen a könyvtári ismeretekről adhatnak számot a tanulók, valamint a rejtvényfejtés titkaiba is beavatják őket az előkészítők – fogalmazott.

 

Kép: Máthé Csongor

 

Greksza Attiláné Andrea, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola felkészítő tanára már több mint 4 éve vesz részt felkészítőként a versenyen. Mint mondta: a felkészülés során a gyerekekkel átnézték Munkácsy Mihály életrajzát és kielemezték a festményeit is.

– A gyermekek számára nagyon nagy élmény a verseny. Nagyon jó volt látni, ahogy rácsodálkoztak egy-egy Munkácsy festményre és arra, hogy ezek közül néhány itt található nálunk Békéscsabán. Úgy gondolom, hogy a felkészülés során kitárul előttük a világ – ismertette a pedagógus.

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: a rejtvényfejtő versenyre 3-8. osztályosok jelentkezhettek, míg a könyvtárhasználati versenyt az 5-8. osztályos tanulók között hirdették meg. Ők a könyvtár összes terét bejárták és különböző feladatokat oldottak meg.

– Volt például lexikonhasználat és könyvkeresés, illetve játékosabb típusú feladatokat is megoldottak a gyerekek. A gyerekkönyvtárban például meg kellett mondaniuk, hogy milyen állományegységeket hol találnak, és ezt egy alaprajzon, térképen is el kellett helyezniük. Az egyik legújabb terünk a digi-labor, ahol egy viszonylag egyszerű rejtvényfejtés után a választ egy kis robot megfelelő helyre irányításával kellett megadniuk – ismertette a könyvtárhasználati verseny feladatainak egy részét Rakonczás Szilvia.

 

Kép: Máthé Csongor

A könyvtár igazgatója kiemelte: a program fő célja, hogy a felkészülés során a gyerekek megismerkedjenek a könyvtárak nyújtotta lehetőségekkel és később hasznosíthassák a megszerzett tudást a gyakorlatban is.

 

További programok »

Itthon

A szemétre hajított bizalmas adatok több veszélyt rejtenek, mint gondolnánk

Egy nemrég készült felmérésben azt vizsgálták, hogy Magyarországon bizalmasan kezelik-e a cégek és a háztartások a valóban bizalmas adatokat. Az eredmény lehangoló, még mindig sok érzékeny adatot tartalmazó papír kerül a szemétbe megsemmisítés nélkül, miközben mintegy másfél éve bevezették az uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t.
06:24
FEL