Könyvtárhasználati ismereteiket mérették meg Békés megyei diákok - Galériával

2020. február 17. 13:42 | Szilágyi Viktória

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználti Verseny országos írásbeli fordulóján vettek részt általános és középiskolás diákok hétfőn délelőtt, a Békés Megyei Könyvtárban.

Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója elmondta: sok éve már, hogy – más keretek között, de – eddig is biztosítottak helyszínt a versenynek, ettől az évtől kezdve a megmérettetés azonban újra visszakerült a megyei könyvtárba. 

– Az iskolai forduló után a gyerekeket a felkészítő tanáraik egyenesen a főszervezőhöz, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumhoz nevezték be. A mai versenyre tíz diák érkezett a megyéből – ismertette az intézmény vezetője.  

 

Rakonczás Szilvia a verseny kezdete előtt körbevezette a diákokat. Kép: Szilágyi Viktória/ behir.hu

 

Hozzátette: a verseny lényege nem az, hogy a gyerekek megmutassák, milyen könyvtárosok lennének, hanem az, hogy arról adjanak bizonyságot, hogyan tudnak információt keresni akár idegen környezetben is, hiszen a diákok az iskolai könyvtárhoz vannak szokva, azt használják napi szinten – fogalmazott a bibliotéka vezetője. 

– A mai verseny témája a világűr és az ember. A gyerekeknek a matematikától a csillagászaton át a néprajzig kell keresnie a megoldásokat szótárakban, kézikönyvekben, lexikonokban. Bízom benne, hogy eredményes lesz a verseny és a szóbeli döntőbe továbbjut Békés megyei versenyző. A legfontosabb az, hogy a diákok bebizonyítsák: egy-egy probléma megoldásához nem egy tudományterülettel kapcsolatban gondolkodnak, hanem komplex módon oldják meg a feladatokat – részletezte Rakonczás Szilvia.

 

A versenyre Békéscsabáról, Gyuláról és Orosházáról érkeztek diákok. Kép: Szilágyi Viktória/ behir.hu

 

A diákonak  kilencven perc állt a rendelkezésükre a feladatlap kitöltéséhez, amelyet borítékolva küldtek tovább a könyvtárosok a főszervezőnek. Az eredményekről február végén kapnak értesítést a diákok és a felkészítőik.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Átadták a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyát

Magyarország nem létezhet sikeres helyi erőközpontok nélkül, a kastélyok és várak megőrzése része kell, hogy legyen a közös nemzeti minimumnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának átadóján szerdán.
2021. október 14. 13:39
FEL